Thuiswerken

30 september 2020 - Met de persconferentie vers in ons achterhoofd zijn bedrijven genoodzaakt langer thuis te werken. De kans dat dit nog langere tijd aan zal houden is groot, want de tweede golf van het coronavirus is aangebroken. Medewerkers zijn vanuit huis veiliger voor het fysieke virus, maar zijn zij ook bestand tegen online virussen? Hoe veilig is dat thuiswerken nu eigenlijk en hoe speelt jouw organisatie hierop in? In deze blog vind je de beste tips hoe Nemesys als Managed Security Service Provider (MSSP) aan jouw organisatie kan bijdragen, zodat medewerkers veilig vanuit huis kunnen werken.

Blijf updaten

Met het op afstand werken is het lastiger om alle veiligheidsmaatregelen goed te blijven controleren. Daarom is het goed om, juist nu, patches uit te blijven rollen en installeren. Een MSSP kan je helpen om updates en patches te blijven installeren zodra deze beschikbaar zijn. Ook zorgt Nemesys ervoor dat je in ieder geval noodzakelijke endpoint-beveiliging gebruikt. Daarnaast kun je een software contract afsluiten zodat je geen actuele updates of beveiligingspatches mist.

Creëer bewustwording bij medewerkers

Medewerkers die thuiswerken kunnen gemakkelijker beveiligingsregels van het bedrijf negeren. Doordat meer mensen vanuit huis werken is het risico op besmetting met malware of ransomware en het delen van vertrouwelijke bestanden of gegevens toegenomen. Nemesys kan je helpen met een ICT-Beleidsplan waarin duidelijke regels worden opgesteld voor het thuiswerken. Ook kunnen wij herinneringen over beveiligingsprotocollen en updates over phishing-mails sturen. Een andere optie om je medewerkers bewust te maken van de gevaren van cybercriminaliteit is via een e-learning of training. 

Gebruik 2FA en VPN

Er worden vaak onbekende en onbeheerde apparaten gebruikt door medewerkers voor hun werkzaamheden vanuit huis. Maar er zitten gevaren aan het inloggen op zulke internetapparaten. Zo kunnen hackers makkelijker wachtwoorden kraken en bedrijfsgegevens achterhalen. Bedrijven die Twee Factor Authenticatie activeren zijn hackers hiermee te slim af. Medewerkers krijgen namelijk op een 2e apparaat een code waarmee ze moeten inloggen. Hackers hebben hierdoor niets aan alleen je wachtwoord. 

Ook een VPN (Virtual Private Network) kan het leven van hackers bemoeilijken. Een VPN is eenvoudige software die gemaakt is om je online privacy te beschermen en je locatie te anonimiseren.

Houd bedrijfsgegevens onder controle

Cybercriminelen profiteren van het gestegen aantal thuiswerkers. Door gebrek aan persoonlijk contact tussen medewerkers is het eenvoudiger om frauduleuze transacties mogelijk te maken, omdat eerdere veiligheidsregels niet op afstand kunnen worden afgedwongen. Je kunt meten of jouw medewerkers hier gevoelig voor zijn met een security awareness nulmeting van de organisatie. 

Door de coronacrisis is er bij veel mensen financiële onzekerheid en baanonzekerheid. Mocht je medewerkers moeten ontslaan, wees dan gewaarschuwd. Zij kunnen in de verleiding komen om de bedrijfsgegevens en gevoelige informatie waar zij vanuit huis toegang tot hebben, vrij te geven of te verkopen.

De voordelen van een MSSP

Een MSSP kan bedrijven helpen om een beleidsplan op te stellen voor het beheer van de veiligheidsgegevens van werknemers op afstand, cloudcomputing en het bewaren van hardware op locatie, in de cloud of hybrid cloud, om de veiligheid van de gegevens te waarborgen.

Interesse in Nemesys als jouw MSSP? Neem contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Meer over cybersecurity