Efficiënte dataopslag

Dankzij een efficiënte dataopslag kunnen organisaties op een optimale en kostenbesparende manier zo gunstig mogelijk data opslaan. NEMESYS in Oud-Beijerland helpt daarmee. Er zijn diverse manieren om de hoeveelheid data die je opslaat terug te dringen. Welke vorm van dataopslag voor jouw organisatie het meest geschikt is, hangt af van de manier waarop je werkt.

De hoeveelheid en waarde van de data, maar ook het kostenaspect hebben daar invloed op. Het efficiënter opslaan van data heeft diverse voordelen:

  • Minder kosten voor (nieuwe) hardware;
  • Minder kosten voor serverruimte;
  • Minder druk op het netwerk;
  • Eenvoudiger back-ups maken.

 

Deduplicatie is een van de oplossingen voor optimaal dataopslag

Deduplicatie spoort meerdere gelijke versies van gegevens op en verwijdert de overbodige kopieën uit de opslag. In de praktijk blijkt dat bij veel organisaties zoveel kopieën van gegevens zijn opgeslagen, dat door middel van deduplicatietechnieken de dataopslag tot wel 90% kan worden ingekrompen. Denk bijvoorbeeld aan de opslag van slechts één kopie van een document, dat naar 50 medewerkers wordt verstuurd. Deduplicatie is bijna een voorwaarde geworden voor back-ups, archivering en iedere vorm van secundaire opslag waar de toegangssnelheid tot de data minder belangrijk is, dan de grootte van de uiteindelijk opslag.

 

Comprimeren van data verbetert de prestatie

Het comprimeren van data is wellicht de meest bekende methode om de hoeveelheid opgeslagen data te verkleinen. Door herhaalde patronen in gegevens op byte-niveau op te sporen en te verwijderen, kan veel ruimte worden gewonnen. Deduplicatie en compressie zijn oplossingen die elkaar aanvullen. Compressie is de beste oplossing als snelheid en prestaties belangrijk zijn. Deduplicatie komt in beeld als er veel overbodige gegevens worden opgeslagen en de behoefte aan ruimtewinst groter is.

 

Policy-based tiering werkt kostenbesparend

Tiered storage (gelaagde opslag) op basis van beleidsregels, is een systeem waarbij data naar verschillende klassen opslagapparatuur wordt verplaatst. Dit gebeurt op basis van criteria als leeftijd, het aantal keren dat de data wordt opgevraagd of de snelheid waarmee het beschikbaar moet zijn. Toch is dit geen techniek die de totale hoeveelheid data reduceert. Wel is dit een manier om de kosten terug te dringen. Dit gebeurt door een deel van de gegevens te verplaatsen naar goedkope maar tragere media.

 

 

Opslagvirtualisatie en thin provisioning zorgt voor efficiënte dataopslag

Net als bij servervirtualisatie, maakt opslagvirtualisatie het mogelijk meerdere opslagapparaten virtueel op een enkele fysieke machine te huisvesten. Dit betekent op zich geen vermindering van de totale hoeveelheid opgeslagen data, maar de techniek zorgt wel voor efficiënter gebruik van de beschikbare apparatuur. Bij thin provisioning krijgen applicaties een bepaalde hoeveelheid ruimte toegewezen die pas daadwerkelijk wordt gebruikt als de applicatie daarom vraagt. Thin provisioning is dan ook, net als opslagvirtualisatie en policy-based tiering, geen methode om data te reduceren, maar om efficiënter gebruik te maken van de bestaande opslagmiddelen.

 

Advies op maat voor de juiste dataopslag

De experts van NEMESYS adviseren je graag hoe de verschillende oplossingen voor dataopslag van invloed zijn op de specifieke data, applicaties en systemen die je in gebruik hebt. Uiteindelijk zal je eerst moeten bepalen welke eisen jouw organisatie aan de data stelt en hoe die data wordt gebruikt, voordat je kunt bepalen wat de beste oplossing is. Neem telefonisch contact met ons op via 088-633 1000 en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen.