Efficiënte dataopslag

De hoeveelheid data die organisaties opslaan stijgt alsmaar verder en de bijkomende kosten ook. NEMESYS helpt om data op een efficiënte én kostenbesparende manier te bewaren.

Er zijn diverse manieren om de hoeveelheid data die je opslaat terug te dringen. Het efficiënter opslaan van data heeft diverse voordelen:

  • Minder kosten voor (nieuwe) hardware;
  • Minder kosten voor serverruimte;
  • Minder druk op het netwerk;
  • Eenvoudiger back-ups maken.

DATAOPSLAG OPLOSSINGEN

Welke vorm van dataopslag is voor jouw organisatie het meest geschikt? Dat hangt af van de werkwijze, je business, de hoeveelheid en waarde van de data, maar ook het kostenaspect. Hieronder staan een aantal vormen van dataopslag.

Deduplicatie

Deduplicatie spoort meerdere gelijke versies van gegevens op en verwijdert de overbodige kopieën uit de opslag. In de praktijk blijkt dat bij veel organisaties zoveel kopieën van gegevens zijn opgeslagen dat door middel van deduplicatietechnieken de dataopslag tot wel 90% kan worden ingekrompen. Denk bijvoorbeeld aan de opslag van slechts 1 kopie van een document dat naar 50 medewerkers is verstuurd.

Deduplicatie is bijna een voorwaarde geworden voor back-ups, archivering en iedere vorm van secundaire opslag waar de toegangssnelheid tot de data minder belangrijk is dan de grootte van de uiteindelijk opslag.

Compressie

Het comprimeren van data is wellicht de meest bekende methode om de hoeveelheid opgeslagen data te verkleinen. Door herhaalde patronen in gegevens op byte-niveau op te sporen en te verwijderen kan veel ruimte worden gewonnen.

Deduplicatie en compressie zijn oplossingen die elkaar aanvullen. Compressie is de beste oplossing als snelheid en prestaties belangrijk zijn. Deduplicatie komt in beeld als er sowieso veel overbodige gegevens worden opgeslagen en de behoefte aan ruimtewinst groter is.

Policy-based tiering

Tiered storage (gelaagde opslag) op basis van beleidsregels is een systeem waarbij data naar verschillende klassen opslagapparatuur wordt verplaatst op basis van criteria als leeftijd, het aantal keren dat het wordt opgevraagd of de snelheid waarmee het beschikbaar moet zijn. Tenzij dergelijke regels bepaalde gegevens aanwijzen om vernietigd te worden, is dit geen techniek die de totale hoeveelheid data reduceert, maar het kan wel de kosten terugdringen door een deel van de gegevens te verplaatsen naar goedkope maar tragere media.

Opslagvirtualisatie

Net als bij servervirtualisatie maakt opslagvirtualisatie het mogelijk meerdere opslagapparaten virtueel op een enkele fysieke machine te huisvesten. Dit betekent op zich geen vermindering van de totale hoeveelheid opgeslagen data, maar de techniek zorgt wel voor efficiënter gebruik van de beschikbare apparatuur.

Thin provisioning

Bij thin provisioning krijgen applicaties een bepaalde hoeveelheid ruimte toegewezen die pas daadwerkelijk wordt gebruikt als de applicatie daarom vraagt. In de traditionele dataopslag (‘fat provisioning’) worden grote hoeveelheden ruimte gereserveerd voor applicaties, terwijl die ruimte in de praktijk nooit wordt aangesproken, waardoor de bezettingsgraad van sommige servers bijzonder laag wordt. Thin provisioning is dan ook, net als opslagvirtualisatie en policy-based tiering, geen methode om data te reduceren, maar om efficiënter gebruik te maken van de bestaande opslagmiddelen.

ADVIES

De experts van NEMESYS adviseren je graag hoe de verschillende oplossingen voor dataopslag  van invloed zijn op de specifieke data, applicaties en systemen die je in gebruik hebt. Uiteindelijk zul je eerst moeten bepalen welke eisen de organisatie aan zijn data stelt, en hoe die data wordt gebruikt, voordat je kunt bepalen wat de beste oplossing is.