4 tips om devices en data te beschermen

Bedrijfsgegevens belanden op steeds meer verschillende apparaten, al dan niet privé-devices van de medewerkers. Dat brengt grote beveiligingsrisico´s met zich mee. Met deze tips voorkom je dat gevoelige gegevens op straat komen te liggen.

Steeds meer medewerkers hebben af en toe een thuiswerkdag of maken thuis nog even hun werk af. Ook willen medewerkers steeds vaker hun eigen vertrouwde devices mee naar kantoor nemen (BYOD). Dat kan flinke veiligheidsrisico´s en kopzorgen voor de IT-afdeling met zich meebrengen. Welke zakelijke applicaties en gevoelige bedrijfsgegevens staan op welke apparaten en hoe goed zijn die beveiligd? Hier volgen de belangrijkste zaken om rekening mee te houden.

1. GEBRUIK STERKE WACHTWOORDEN

Het lijkt een open deur, maar hier gaat het nog vaak mis. Sterke wachtwoorden, encryptie van devices en andere (biometrische) identificatiemethoden zijn de eerste stap naar veilig gebruik van apparaten en gegevens. Bij een BYOD-beleid hebben ook medewerkers een verantwoordelijkheid. Het is belangrijk medewerkers hierop te wijzen en tips te geven om veilig en verantwoord met devices en bedrijfsdata om te gaan.

2. BESCHERM GEBRUIKERS, DEVICES, APPS EN DATA

In de eerste plaats is het belangrijk te bepalen welke gebruikers toegang hebben tot welke informatie. Dit kan bijvoorbeeld door gebruikers op basis van hun functie toegang tot bepaalde gegevens te verlenen en te weigeren. Beheer de mobiele devices op een verantwoorde manier. Ook dit kan steeds eenvoudiger en kan op afstand gebeuren. Tot slot is het belangrijk te voorkomen dat medewerkers gevoelige informatie doorsturen naar hun privé-mailomgeving of hun persoonlijke cloudopslag. Door de rechten te beheren, kun je bepalen welke bestanden gebruikers mogen openen, bewerken of afdrukken.

3. ZORG VOOR EEN ENTERPRISE MOBILITY-OPLOSSING

Medewerkers zijn steeds meer gewend vanaf hun eigen devices de servers of applicaties van de werkgever te benaderen. Omdat het gemakkelijker is, maar ook omdat steeds vaker van hen wordt verwacht dat ze vanaf een andere locatie dan de vaste werkplek werken. Alle gegevens en applicaties afschermen, is dan ook geen goed idee. Medewerkers vinden altijd een manier om toch de gegevens en applicaties te gebruiken op het moment en op het device dat hen het best uitkomt. Met een oplossing voor enterprise mobility management hou je de controle en houden medewerkers de vrijheid. Met deze oplossingen kun je tal van policy´s instellen om gegevens te beveiligen en ongewenste bewerkingen te blokkeren.

4. ZORG DAT JE VERDACHTE ACTIES AUTOMATISCH HERKENT

Gedrag van hackers of andere kwaadwillenden wordt vaak pas na een half jaar of later opgemerkt. Kies daarom voor een beveiligingsoplossing die verdachte handelingen op het bedrijfsnetwerk automatisch herkent.