5 tips voor zakelijke databeveiliging

Organisaties gebruiken steeds meer digitale toepassingen zoals de cloud, applicaties en Unified Communications-oplossingen. Ook het aantal devices per medewerker is gegroeid. Deze ontwikkelingen zorgen voor het nodige zakelijk voordeel. Tegelijkertijd neemt het risico op dataverlies of -diefstal toe. Dataveiligheid wordt dan ook steeds belangrijker. 5 tips voor de beveiliging van je zakelijke data.

1. Trainen medewerkers 

Een sterke databeveiliging begint bij het trainen van de eigen medewerkers. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat onzorgvuldig handelen van medewerkers een van de grootste bedreigingen van de dataveiligheid is. Dit heeft er vaak mee te maken dat zij zich niet bewust zijn van de risico’s van hun handelen.

Door middel van trainingen en workshops kunnen medewerkers worden geïnformeerd over online dreigingen. Het toepassen van deze kennis in de praktijk zorgt voor een hoger niveau van dataveiligheid. 

2. Gebruik een sterk wachtwoord 

Zwakke wachtwoorden worden opvallend veel gebruikt. Ongeveer de helft van alle gebruikers maakt gebruik van cijfer- of lettercombinaties uit de top 25 van zwakke wachtwoorden. Eén op de zes gebruikers maakt zelfs nog gebruik van de nummer één op de lijst, ‘123456’.

Cybercriminelen hebben vaak maar een paar seconden nodig om zwakke wachtwoorden te kraken. Wachtwoordengeneratoren helpen gebruikers sterkere wachtwoorden te maken, waardoor dataveiligheid wordt verbeterd. 

3. Periodieke back-ups 

Organisaties doen er goed aan regelmatig back-ups van hun zakelijke data te maken. Hierdoor blijft continuïteit gewaarborgd in het geval van een technisch incident. Back-ups kunnen op verschillende manieren worden gemaakt. Denk aan fysieke opslag op externe harde schijven en servers. Daarnaast zijn er genoeg digitale alternatieven op basis van de cloud.

Bijkomend voordeel van cloudgebaseerde opslag is dat zakelijke gegevens altijd en overal kunnen worden geopend en bewerkt. 

4. Stel gebruikersrechten in 

Niet iedere medewerker hoeft toegang te hebben tot alle beschikbare applicaties en databronnen. Het is dan ook verstandig om bepaalde databronnen alleen voor relevante personen of afdelingen beschikbaar te maken.

Denk aan het versleutelen van harde schijven, of het blokkeren van bewerkfuncties in bepaalde software of documentatie. Door deze bestanden alleen toegankelijk te maken voor geautoriseerde medewerkers neemt de kans op verlies of corruptie af. 

5. Maak gebruik van Mobile Device Management-oplossingen

Medewerkers die gebruikmaken van een mobiel device lopen een verhoogd risico op diefstal of verlies van data. Mobile Device Management-platformen zorgen ervoor dat devices en data hiertegen beschermd zijn.

Met deze oplossingen zijn IT-afdelingen in staat data op afstand te verwijderen en devices te locken. Ook kunnen zij via deze platformen automatische veiligheidsupdates uitrollen en veiligheidsinstellingen zoals wachtwoordwijzigingen pushen.