6 tips voor veilig werken

Cybersecurity is een kwestie van techniek, maar het is zeker ook mensenwerk. Want jouw medewerkers zijn de sleutel tot veilig werken. Je kunt al je informatiebeveiliging nog zo goed op orde hebben, maar wanneer je medewerkers zich niet bewust zijn van de risico’s en er niet naar handelen, kunnen toch onveilige situaties ontstaan. NEMESYS geeft jou én je medewerkers 6 tips voor veilig werken.

1. Smartphone security

Gebruik goede antivirussoftware op je telefoon. Waar we op onze computer vaak wel antivirussoftware hebben, wordt de telefoon vaak overgeslagen. Terwijl medewerkers steeds vaker even de mail checken op hun telefoon. Met de software van Kaspersky Lab ben je goed beveiligd. 

2. Goed wachtwoord

Creëer een goed wachtwoord. Daarbij geldt: hoe langer, hoe beter. Een kort wachtwoord – óók een wachtwoord met cijfers en leestekens - is voor hackers gemakkelijker te kraken dan een lang wachtwoord dat uit alleen kleine letters bestaat, simpelweg omdat het aantal mogelijke combinaties veel groter is. Gebruik dus liefst een volledige zin, die voor jou gemakkelijk te onthouden is.

3. Geen openbare WiFi

Gebruik geen publieke WiFi-punten die je niet kent. Zit je bij de McDonald’s en staat het wifi-netwerk aangegeven op een manier die je niet vertrouwt? Doe het niet! Ook niet om even Nu.nl te checken. Een WiFi-punt met een wachtwoord is een stuk veiliger. 

4. Blijf up-to-date

Zorg dat zowel je computer als je telefoon en tablet up-to-date zijn. Dan hebben we het niet alleen over het regelmatig binnenhalen van je Windows- en Kaspersky Lab-updates, maar ook over software als Acrobat Reader of Java. Wanneer je werkt met de laatste versies van deze software loop je veel minder risico. En is er voor je telefoon een nieuwe iOS- of Android-versie beschikbaar? Meteen installeren!

5. Pas op met USB-sticks

Gebruik alleen USB-sticks die met een wachtwoord beveiligd zijn en zorg dat de data die erop staan, geëncrypt zijn.

6. Voorzichtig met e-mails

Open geen mails waarvan je de afzender niet kent of vertrouwt en klik zeker niet op de links die erin staan! Dit zou een overbodige waarschuwing moeten zijn, maar toch gaat het nog vaak mis. Krijg je een mail van de bank of creditcardmaatschappij die je niet vertrouwt? Een telefoontje biedt duidelijkheid. Bel dan wel naar het échte nummer en niet naar het nummer dat in de mail staat… 

Meer weten over veilig werken?

Wil je meer weten over hoe jouw medewerkers veilig kunnen werken? NEMESYS geeft je graag een advies op maat. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.