5 manieren om te besparen op je ICT

ICT kan een behoorlijke kostenpost zijn voor je bedrijf. Gelukkig zijn er ook manieren om hierop wat geld te besparen. We zetten 5 tips voor je op een rijtje.

1. Blijf up-to-date

Zorg ervoor dat je software altijd up-to-date is. Daarmee voorkom je verrassingen, bedreigingen en verstoringen van buitenaf en heb je langer plezier van je ICT-apparatuur. Dat maakt het bovendien ook gemakkelijker om je ICT-kosten te budgetteren. 

2. Pas virtualisatie toe

Servers zijn een grote kostenpost op het gebied van ICT. Zeker grotere bedrijven hebben vaak veel servers draaien. Dat is natuurlijk een flinke investering. Je kunt er ook voor kiezen om minder hardware te gebruiken en in plaats daarvan virtuele servers in te zetten. 

3. Inventariseer de behoeften van je gebruikers

Op veel kantoren werken mensen met een desktop en hebben ze daarnaast ook nog een laptop of tablet tot hun beschikking. Er zijn tegenwoordig echter veel slimme devices op de markt die bijvoorbeeld laptop en tablet in één zijn, zoals de Surface Book of de iPad Pro. Een desktopcomputer of een losse tablet is dan niet meer nodig. Daarmee bespaar je niet alleen op aanschafkosten, maar ook op beheer. 

4. Stap over naar de cloud

Voor veel bedrijven kan overstappen naar de cloud een flinke besparing betekenen, afhankelijk van hoe groot je bedrijf is en hoe je omgeving eruit ziet. Betaal voor daadwerkelijk gebruik, door indien nodig per maand op/af te schalen in gebruikers. Geen onnodige investeringen.

5. Train je medewerkers

Niet alleen op hardware en software kun je besparen. Ook efficiënter werken is een manier om geld te besparen. Wanneer je medewerkers bijvoorbeeld leren om beter te werken met applicaties als Excel, zijn ze productiever.

Ook potentieel kostenbesparend: een veiligheidstraining. Want je kunt alles nog zo goed beveiligen, maar de mens blijft de zwakste schakel. Bewustwording bij medewerkers voorkomt een hoop ellende met mogelijke financiële schade.