5 kenmerken van een goede wifi-oplossing

Het beheren en onderhouden van je wifi-netwerk kan tegenwoordig een flinke uitdaging zijn. De hoeveelheid zakelijke data binnen bedrijven groeit, waardoor de netwerkbelasting steeds zwaarder wordt. Het uitbesteden van het beheer is dan ook vaak een goede keuze. Dit wordt ook wel managed wifi genoemd. Maar waar moet je nu precies op letten bij het kiezen van een (managed) wifi-oplossing? Wij geven je 5 kenmerken waar een wifi-netwerk aan zou moeten voldoen. 

1. Stabiliteit 

De belasting van een wifi-netwerk varieert. Vaak treden er op een dag één of meerdere piekmomenten op. De wifi-oplossing moet hier uiteraard op voorbereid zijn. Een manier om stabiliteit te waarborgen is het plaatsen van voldoende access points binnen de gehele kantooromgeving. Op die manier wordt de dekking goed verdeeld en blijft het netwerk functioneel. Het is belangrijk om deze access points te plaatsen op plekken waar het signaal niet wordt gehinderd. 

2. Sterke beveiliging

Slecht beveiligde netwerken zijn een geliefd doelwit onder hackers, en bovendien kwetsbaar voor malwarebesmettingen. Managed wifi-providers bieden doorgaans sterke professionele beveiliging. Denk aan het uitrollen van periodieke updates voor routersoftware. Zakelijke gegevens blijven hierdoor veilig. Vanzelfsprekend dienen wifi-netwerken intern beveiligd te zijn met een gebruikersnaam en wachtwoord. 

3. Schaalbaarheid 

Een kwalitatief hoogwaardig wifi-netwerk beweegt mee met ontwikkelingen binnen de organisatie. Aansluitingen kunnen eenvoudig worden toegevoegd of verwijderd. Hierdoor sluit de oplossing altijd aan bij de verbruiksbehoefte. Bovendien behoudt de organisatie het zicht op de grootte van de wifi-oplossing. 

4. Rapportagemogelijkheid 

Een goede managed wifi-oplossing biedt ook inzicht in het gebruik van het netwerk. Providers leveren vaak uitgebreide rapportages met daarin waardevolle informatie over het aantal gebruikers, gastbezoeken en piekmomenten. Die data kun je gebruiken voor het reguleren van zaken zoals verwarming en kantoorverlichting op momenten waarop de bezetting laag is. Daarnaast kan de informatie uit de rapportages worden gebruikt voor het optimaliseren van het netwerk. 

5. Volledig beheerde lifecycle 

Het afnemen van een managed wifi-oplossing zorgt ervoor dat je zelf geen omkijken meer hebt naar het beheer en onderhoud. De provider van de oplossing draagt zorg voor de gehele lifecycle. Advies, signaalmeting, installatie, configuratie en afvoer komen volledig voor rekening van de provider. Tegen een vast bedrag per maand profiteer je van de lusten van een sterke wifi-oplossing en blijven de lasten achterwege.