Flexibeler en veiliger werken dankzij virtualisatie

Je hebt de term ‘virtualisatie’ vast al eens gehoord of gelezen. Wat is het eigenlijk precies? Wat zijn de voordelen? En wat kan het voor jouw bedrijf betekenen? Francis van der Hoeven, ICT-expert bij NEMESYS, vertelt er alles over. 

Consolideren van hardware

“Eigenlijk is virtualisatie het inkrimpen van je ICT-omgeving en het consolideren van hardware. Je weekt als het ware de softwarelaag los van de hardwarelaag. Door daar een extra laag ‘tussen te plaatsen’, de virtualisatielaag, kun je meerdere serverfuncties bij elkaar laten draaien. In de basis is dat wat virtualisatie betekent. Daarbij zijn twee hoofdstromen te onderscheiden: het virtualiseren van servers en het virtualiseren van werkplekken.”

Servercapaciteit beter gebruiken

Het virtualiseren van servers gaat uit van het principe dat je niet langer diverse servers nodig hebt, maar dat je alles op zo min mogelijk fysieke servers laat draaien. “Voorheen werd op servers met name de opslagcapaciteit belast, terwijl de ‘hersenen’ – de processor – maar op 10% van zijn capaciteit werkte. Dat is zonde. Daarom is gezocht naar manieren om meer taken aan servers toe te kunnen delen zodat die ongebruikte capaciteit wél zou worden benut.

Met virtualisatiesoftware bouw je als het ware een extra laag in je fysieke server, die de interne componenten van de server aanstuurt en die kan onderverdelen over losse ‘miniservertjes’. Zodat je bijvoorbeeld geen aparte hardware voor je mailserver meer nodig hebt, maar dit als softwarematige server kunt laten draaien in één server.”

Virtualisatie bespaart ruimte

Door servervirtualisatie bespaar je ruimte, energie (er zijn immers minder servers nodig die stroom en koeling vergen) én investeringskosten in servers.

“Natuurlijk betaal je wél iets meer voor het inrichten van de servers en het beheer, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit. Laatst hebben we bij een van onze klanten een ruimtebesparing – en dus een energiebesparing – van ruim 75% behaald. Waar eerst een twee meter hoge serverkast vol met hardware stond te draaien, hebben zij nu nog maar één centrale storage-unit en twee servers voor de rekencapaciteit. En doordat je van hardware, software hebt gemaakt, biedt dat backupmogelijkheden die je voorheen niet had. Je kunt een complete server, inclusief applicaties backuppen. Mocht er iets misgaan, dan kun je dankzij de backup snel weer aan de slag, wat goed is voor je continuïteit.

Ook de kosten van herstel zijn lager, aangezien de gehele inrichting in de backup zit. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om geen eigen server meer in je pand te hebben. Dan verhuist alles naar bijvoorbeeld de cloud.”

Virtualisatie van werkplekken

Ook werkplekken kun je virtualiseren. “Je kunt dat doen via de cloud of met een terminalserver. Die kun je eigenlijk zien als een lege boekenkast, waarin je de werkplekken van medewerkers neerzet. Wanneer zij op hun computer inloggen, werken ze niet met de besturingssoftware of de applicaties op de pc zelf, maar met die van de terminalserver. Vroeger werd daarvoor bijvoorbeeld vaak Citrix gebruikt, maar tegenwoordig zijn daar betere en snellere oplossingen voor.

Ook dit heeft veel voordelen: de werkplek op het bureau wordt goedkoper omdat er maar weinig eisen aan gesteld hoeven te worden. Het is slechts het doorgeefluik van de virtuele werkplek. Bovendien wordt het beheer gemakkelijker, want de hardware heeft minder te lijden. Je gebruikt het besturingssysteem of de applicaties immers nauwelijks, dus het wordt ook niet logger of trager. Het gaat langer mee en vergt minder onderhoud.”

Ook virtualiseren?

Volop redenen dus om, zodra je servers aan vervanging tot zijn, over te stappen op virtualisatie. “Je bent meestal goedkoper uit, je werkt veiliger omdat je niet alleen bestanden maar ook je applicaties kunt backuppen én je bent flexibeler omdat je servers niet langer locatiegebonden zijn. Er zijn dus tal van voordelen.”

Wil jij daar met jouw organisatie ook van profiteren? Neem dan contact op met Francis of een van zijn collega’s bij NEMESYS. We vertellen je graag alles over de mogelijkheden!