Zo maak je een ijzersterk wachtwoord

Tegenwoordig beschikken we over talloze oplossingen om onze data veilig te houden. De meest eenvoudige, persoonlijke wachtwoorden blijken echter nog vaak eenvoudig te kraken. Ze zijn te simpel van opzet, of behoren tot de meest gebruikte wachtwoorden. Toch is een goed wachtwoord maken redelijk makkelijk. Met deze tips zorg je voor een ijzersterk wachtwoord.

Gebruik wachtzinnen 

Deze manier van wachtwoorden maken wordt steeds populairder. Niet zo gek, want wachtzinnen zijn heel effectief in het beschermen van je data. Een wachtzin ‒ de naam zegt het al ‒ is een zin die makkelijk is te onthouden. Een voorbeeld is ‘de kleur van mijn auto is blauw’. Eventueel kun je er nog een cijfercombinatie achter zetten. Dit maakt het heel moeilijk voor hackers om het wachtwoord te kraken. Het is overigens af te raden om spreekwoorden of gezegden te gebruiken, omdat deze makkelijk kunnen worden geraden. 

Hoe langer, hoe beter 

Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is. Het is aan te raden om een combinatie te gebruiken van hoofdletters, kleine letters, speciale tekens en cijfers. Een complexe samenstelling die voor de gebruiker toch makkelijk te onthouden is, is een nachtmerrie voor elke hacker. Per extra karakter wordt het aantal mogelijke combinaties alleen maar uitgebreider. Volgens beveiligingsexpert Robert Graham kost het 3000 jaar om een wachtwoord met een dergelijke combinatie te kraken. 

Gebruik meerdere variaties

Als je eenmaal een sterk wachtwoord hebt gekozen kun je dit per benodigde inlog aanpassen. Dat doe je bijvoorbeeld door het toevoegen van een paar extra cijfers of letters. Zo maak je snel een sterk wachtwoord voor alle diensten waar je een wachtwoord voor gebruikt. 

Verander je wachtwoord regelmatig 

Met bovenstaande tips ben je goed beveiligd, maar toch is het verstandig om regelmatig je wachtwoord te veranderen. Hackers gaan steeds verfijnder te werk, en ook andere online dreigingen zorgen voor extra risico. Door wachtwoorden bijvoorbeeld eens per halfjaar aan te passen bouw je een extra veiligheidsbuffer in.