Gebrek aan IT-security kennis vergroot beveiligingsrisico’s

Medewerkers die persoonlijke devices gebruiken op het werk zonder zich bewust te zijn van de risico’s kunnen voor veel malaise zorgen. Dat blijkt uit onderzoek in verschillende landen, waaronder Nederland. De onderzoekers kwamen met een aantal conclusies die voor veel organisaties reden zouden moeten zijn het eigen beveiligingsbeleid tegen het licht te houden. 

Medewerkers nauwelijks bewust van risico’s

Het onderzoek richtte zich onder andere op de manier waarop medewerkers persoonlijke apparaten inzetten op de werkvloer. Ruim 80% van alle medewerkers geeft aan persoonlijke apparaten op de werkvloer te gebruiken. Het onderzoek toonde aan dat beveiliging op relatief weinig aandacht kan rekenen. Zo blijkt slechts 9% van de Nederlandse ondervraagden ervoor te zorgen dat beveiligingsinstellingen automatisch worden bijgewerkt. Dat is aanzienlijk lager dan elders in Europa, waar dit percentage op 18 ligt.

5% van alle Nederlandse gebruikers heeft zelfs helemaal geen idee in hoeverre zijn apparaten zijn beveiligd. In het licht van nog altijd groeiende online dreigingen mag dit verontrustend worden genoemd. 

Millennials vormen grootste gevaar

De populariteit van mobiele devices is het grootst onder millennials. 87% van de Europese medewerkers onder 25 jaar maakt het liefst gebruik van een eigen mobiel device voor zakelijke doeleinden. Deze groep vormt dan ook de grootste bedreiging voor IT-beveiliging.

Ook het Android-besturingssysteem is een geliefd doelwit onder cybercriminelen. Dat komt doordat Android breed beschikbaar is op een groot aantal devices. Ook de relatief geringe standaardbeveiliging van het systeem zorgt voor de nodige uitdagingen binnen organisaties. Android staat bekend om zijn relatief lage beveiligingsstandaarden. Het is daarom verstandig om het systeem regelmatig na te lopen en beveiligingsinstellingen in te schakelen. 

Tips voor een betere beveiliging

Toch is het vrij eenvoudig om de beveiliging van mobiele devices te verhogen. Ten eerste zouden alle medewerkers zich bewust moeten zijn van de risico’s. Trainingen en workshops kunnen al een hoop onwetendheid wegnemen. Ook is het verstandig om het gebruik van persoonlijke mobiele devices te reguleren, bijvoorbeeld in het beveiligingsbeleid.

Een mobile device management-platform zorgt ervoor dat nieuwe software- en beveiligingsupdates automatisch worden uitgerold. Op die manier is de gehele organisatie altijd voorzien van de nieuwste functionaliteiten en beveiligingsinstellingen.