Gratis wifi zakelijk vaak ontoereikend

De zakelijke gebruiker kan vandaag de dag gebruikmaken van talloze gratis publieke wifi-verbindingen. Zo zijn steeds meer stadscentra bijvoorbeeld uitgerust met wifi-hotspots die gratis internet bieden. Het idee is sympathiek, maar de uitvoering laat nog vaak te wensen over. Zeker voor de zakelijke gebruiker. 

Kwaliteit ondermaats voor zakelijke doeleinden 

In de praktijk blijkt gratis wifi veelal tegen te vallen. De snelheden zijn niet altijd voldoende, waardoor het zakelijk nut min of meer verloren gaat. Zakelijke toepassingen zoals e-mail en online vergaderen vereisen doorgaans snellere verbindingen dan gratis wifi kan leveren.

Even inloggen op een hotspot om nog snel aan die presentatie te werken kan daarom een frustrerende en tijdrovende bezigheid zijn. Gratis wifi kan daarom eerder een ergernis dan een voordeel zijn. 

Privacy en veiligheid gevoelige thema’s 

Veel van deze gratis wifi-hotspots zijn toegankelijk zonder dat inloggegevens vereist zijn. Doordat beveiliging ontbreekt kan iedereen zomaar inloggen op deze verbindingen. Dit brengt uiteraard de nodige beveiligingsrisico’s met zich mee. Kwaadwillenden kunnen vrij eenvoudig zien welke devices gebruikmaken van het netwerk, en deze uitlezen. Met alle gevolgen van dien.

Ook zijn veel zakelijke gebruikers huiverig voor het versturen van bedrijfsgevoelige informatie via deze verbindingen. Dit kan eveneens leiden tot gegevensdiefstal. 

Andere gratis wifi-punten vereisen een vorm van registratie. Bijvoorbeeld door het achterlaten van contactgegevens. Deze registratieprocessen zijn vaak erg omslachtig. Daarnaast zijn veel zakelijke gebruikers niet echt happig op het achterlaten van gegevens. De voordelen van gratis wifi wegen dus eigenlijk niet op tegen de mogelijke nadelen. 

4G vormt perfect alternatief 

Gelukkig is de oplossing voor dit soort problematiek vrij eenvoudig. Het 4G-netwerk is een betrouwbaar alternatief voor de mobiele gebruiker. De stabiliteit en snelheid maken het netwerk uitermate geschikt voor data-intensieve toepassingen.

Ook bellen via 4G, ook wel VoLTE genoemd, wordt steeds populairder. Hiermee profiteren mobiele gebruikers van een snelle call set-up en een kraakheldere verbinding, ook op drukke plekken.