5 vragen bij het invullen van de moderne werkplek

Steeds vaker wordt er gekozen voor een flexibele invulling van de werkplek. De mobiel-werken-trend speelt hierin een grote rol. Ook de toenemende invloed van medewerkers op het keuzeproces is een belangrijke factor. Voor een succesvolle inrichting van de moderne werkplek is het verstandig vooraf stil te staan bij een aantal vragen.

Wat kan de provider mijn organisatie bieden?

Moderne werkplekken worden vaak 'geleased', bijvoorbeeld op maandbasis. Op die manier kan de organisatie namelijk eenvoudig op- en afschalen naar behoefte. Organisaties hebben zo ook niet te maken met forse investeringen. Ook beheer- en onderhoudswerkzaamheden komen niet zelden te vervallen. Ga daarom in gesprek met de provider om mogelijkheden op basis van wensen, eisen en het budget te bespreken.

Welke technologie kies ik? 

De invulling van de moderne werkplek is afhankelijk van diverse factoren. Organisaties die mobiel werken ondersteunen doen er goed aan te kiezen voor passende mobiele devices en cloudapplicaties. Wanneer er vooral vanaf vaste plekken wordt gewerkt kan er ook worden gekeken naar thin clients of vaste pc’s. Het is daarbij verstandig medewerkers te betrekken bij het keuzeproces. Wanneer zij kunnen werken met een device dat bij hen past kan dat de productiviteit flink verhogen. 

Sta ik toe dat medewerkers eigen devices gebruiken? 

Privédevices worden vaak gebruikt op de werkvloer. Veelgehoorde redenen hiervoor zijn gebruiksgemak en een gebrek aan keuze uit zakelijke devices. Het gebruik van privédevices is dan ook niet per se iets slechts. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat organisaties goede afspraken moeten maken met medewerkers omtrent het gebruik. Ook de volgende vraag is hierbij van groot belang. 

Waar moet ik op letten met betrekking tot databeveiliging? 

De mate van databeveiliging is mede afhankelijk van de manier van werken. Vaste werkplekken zouden moeten worden voorzien van beveiligingsmaatregelen zoals VPN-verbindingen, firewalls en virusscanners. Mobiel werken neemt extra risico’s met zich mee. Denk aan het risico op diefstal, verlies of besmetting door malware via onbeveiligde wifi-netwerken. Mobile Device Management-oplossingen bieden hier de juiste bescherming tegen. 

Wat is de invloed van de moderne werkplek op mijn IT-afdeling? 

De moderne werkplek wordt in veel gevallen 'geleased' via een provider. De provider neemt hierbij veel taken over van de eigen IT-afdeling. Denk aan beheer, onderhoud en beveiliging. Dat betekent dat de taken van de eigen IT-afdeling veranderen. Deze zou bijvoorbeeld meer betrokken kunnen worden bij strategische beslissingen. Een ander voorbeeld is het naleven van de richtlijnen van de data- en privacywetgeving GDPR.