Microsoft introduceert Windows 10 S voor het onderwijs

Microsoft heeft onlangs een nieuwe versie van het Windows-besturingssysteem aangekondigd: Windows 10 S. Deze versie van Windows is speciaal ontwikkeld voor het onderwijs en draait alleen applicaties uit de Windows Store. Het besturingssysteem zet hoog in op dataveiligheid en gebruiksgemak, en bevat daarnaast enkele toepassingen die aansluiten bij de moderne leerplek.

Snel en gebruiksvriendelijk 

Windows S is Microsofts antwoord op de toenemende digitalisering in het klaslokaal. Het besturingssysteem is dan ook ontworpen voor snelle prestaties. Na de eerste keer inloggen bedraagt de opstarttijd slechts vijf seconden ‒ ideaal tijdens lesuren. Microsoft belooft daarnaast dat het installeren en verwijderen van apps geen invloed op de prestaties heeft.

Met de introductie van Windows S lijkt het bedrijf de concurrentie aan te gaan met Chromebooks, die al langere tijd populair zijn voor onderwijsdoeleinden. 

Eenvoudig beheer 

Windows S kan snel en eenvoudig worden geconfigureerd via usb-sticks. Volgens Microsoft duurt dit slechts 30 seconden. Beheerders hebben de mogelijkheid om het systeem te stroomlijnen naar de wensen en eisen van de gebruiksomgeving. Daarnaast kunnen Windows 10 S-devices via een ingebouwd menu worden beheerd. Docenten kunnen op die manier onder andere bepalen welke applicaties de scholier nodig heeft. 

Hoge mate van dataveiligheid 

Alle applicaties draaien automatisch in containers, waardoor zij geen gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. De mate van dataveiligheid is hierdoor erg hoog. Het installeren van apps van buiten de Windows Store is dan ook alleen mogelijk wanneer er geüpgraded wordt naar Windows 10 Pro. Wanneer gebruikers dit toch proberen worden zij doorverwezen naar vergelijkbare applicaties in de Windows Store.

Andere beveiligingstoepassingen die worden meegeleverd zijn Microsoft Defender en alle standaardopties van Windows 10 zelf. 

Beschikbaarheid 

Volgens Microsoft draait Windows 10 S op zowel krachtige als eenvoudigere laptops. Onder andere Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Samsung en Toshiba zullen Windows 10 S-pc’s gaan maken. Voor scholen wordt Windows 10 S geleverd met gratis toegang tot Office 365 en Minecraft: Education Edition.

Windows 10 S zal later dit jaar verkrijgbaar zijn.