Aandachtspunten bij kiezen van nieuwe zakelijke smartphone

Tegenwoordig heeft de zakelijke gebruiker keuze uit een groot aanbod van smartphones. Van budgetmodellen tot premium smartphones boordevol hightech snufjes, er is altijd wel een smartphone voor ieder budget. Kiezen kan lastig zijn, maar de smartphone moet natuurlijk wel aansluiten bij de wensen en eisen van de gebruiker. Wat zijn nu die echt belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een nieuwe smartphone? Wij geven je een aantal aandachtspunten om de keuze voor een nieuwe smartphone een stuk makkelijker te maken. 

iOS of Android? 

Op zakelijk gebied is er eigenlijk alleen keuze tussen iOS of Android als besturingssysteem. Samen zijn iOS en Android goed voor meer dan 98% marktaandeel. De verschillen zitten ’m vooral in systeembeveiliging. Apple hanteert een gesloten ecosysteem voor haar iOS-apparaten. Dit betekent onder andere dat het systeem alleen apps ondersteunt die door Apple zijn goedgekeurd. Het systeem is hierdoor een stuk minder kwetsbaar voor hacks en malafide apps. 

Android is verkrijgbaar op een groot aantal devices van verschillende fabrikanten. De keuze op smartphonegebied is hiermee een stuk groter. Wel is het app-beleid binnen Android minder strikt, waardoor het risico op malware wat groter is. Tegenwoordig zijn er echter een groot aantal Mobile Device Management-oplossingen beschikbaar die hier sterke bescherming tegen bieden. 

Budget 

iOS is alleen verkrijgbaar op iPhones. Deze smartphones van Apple zijn relatief duur en er is slechts keuze uit een beperkt aantal modellen. Daar staat tegenover dat iPhones vrij robuust zijn en tegen een stootje kunnen. Ook de sterke beveiliging is voor veel organisaties een reden om voor de iPhone te kiezen.

Android is beschikbaar op een breed aanbod smartphones in verschillende prijsklassen. Er is keuze uit goedkopere devices met Android-basisfunctionaliteit, of duurdere, meer high-end modellen met daarop de nieuwste Android-versie. Dit maakt Android-smartphones een goede keuze voor de mkb’er met een minder grote portemonnee.

Past de tablet bij de werkomgeving en werkzaamheden? 

Kantoormedewerkers kunnen in de meeste gevallen aan de gang met praktisch iedere smartphone. Gebruikers die vooral in industriële of medische omgevingen werken doen er goed aan te kiezen voor een robuuste smartphone met een stof- en waterdichte behuizing. Daarnaast is het verstandig na te gaan of bedrijfsapplicaties samenwerken met het besturingssysteem van de smartphone.