Android-toestellen blijven achterlopen met beveiligingsupdates

Ondanks beloftes van telefoonfabrikanten om Android-telefoons spoediger beveiligingsupdates te geven, blijven veel telefoons achterlopen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond.

Beveiligingsupdates

Van de 182 populaire telefoons die de consumentenorganisatie testte, was 5% voorzien van de recentste beveiligingsupdate van deze maand. 4 op de 5 geteste telefoons liepen meer dan 2 maanden achter.

Dat is riskant omdat in beveiligingsupdates problemen worden opgelost die een risico vormen voor de beveiliging van telefoons. Beveiligingsexperts raden altijd aan om zo snel mogelijk te updaten naar de nieuwste beveiligingsupdate.

Halfjaar oud

Van de geteste telefoons liep een kwart meer dan een halfjaar achter met zijn beveiligingsupdates. Hoe langer een telefoon geen beveiligingsupdates heeft gekregen, hoe groter het risico dat aanvallers een telefoon kunnen kraken.

Overigens zijn virussen op telefoons een veel minder groot probleem dan op laptops en desktop-computers. Toch lopen gebruikers een risico, bijvoorbeeld als politie- of inlichtingendiensten willen inbreken op een telefoon. Ook gerichte aanvallen van criminelen zijn een mogelijk risico.

Maatregelen

Android-eigenaar Google en makers van Android-telefoons hebben wel maatregelen genomen om voor betere updates te zorgen: zo worden nu elke maand beveiligingsupdates uitgegeven. Maar juist die updates worden vaak niet tijdig verspreid onder gebruikers, blijkt uit de inventarisatie.

Vooral Huawei, LG, Alcatel en het onbekendere Wiko doen het slecht, meldt de Consumentenbond. De Pixel-telefoons die Google zelf uitbrengt, doen het juist goed: die bevat de nieuwste beveiligingsupdate.

Samsung

Ook Samsung doet het relatief goed, vergeleken met andere merken, al zijn alsnog 4 op de 10 telefoons voorzien van een Android-update van 3 maanden of ouder.

Met de nieuwste Android-versie (8.0) wordt het overigens makkelijker voor fabrikanten van Android-telefoons om nieuwe versies van Android uit te rollen. Dat moet ook de beveiliging ten goede komen. De vraag is nog wel welke huidige Android-telefoons de nieuwste versie zullen krijgen.

Bron: nos.nl

Kaspersky Mobile Security

Uiteraard worden Android-toestellen ook zakelijk veel gebruikt. De beveiliging en het beheer van mobiele apparaten is voor veel bedrijven van groot belang. Je wilt tenslotte niet dat e-mails en andere waardevolle gegevens 'op straat' komen te liggen.

Kaspersky Security for Mobile helpt bedrijven om productiviteit en efficiëntie te verhogen door ervoor te zorgen dat medewerkers ook mobiele taken veilig en vertrouwd kunnen uitvoeren, waar ze zich ook bevinden. 

Dit product combineert toonaangevende anti-malware met functionaliteit voor anti-spam, webapplicaties en apparaatbeheer, en omvat daarnaast speciale anti-diefstalfuncties. Alle functies kunnen eenvoudig worden beheerd via een centrale besturingsmodule voor maximale efficiëntie en gebruiksgemak.