Apple en Samsung domineren zakelijke smartphonemarkt

Binnen de zakelijke markt zijn de smartphoneoplossingen van Apple momenteel het populairst. Dat blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder 1700 Nederlandse bedrijven van 50 medewerkers of meer. Binnen dit zakelijke segment is de iPhone de meest gebruikte smartphone.

Apple’s iOS is daarnaast het meest gebruikte mobiele besturingssysteem voor smartphones. Opvallend is dat de keuze voor de smartphone verschilt per type en omvang van een organisatie.

iPhone zakelijk het populairst 

Van alle ondervraagden maakt 43% gebruik van de iPhone. Samsung, Apple’s belangrijkste zakelijke concurrent met betrekking tot smartphones, neemt de tweede plaats in met een aandeel van 34%. Door een gebrek aan serieuze zakelijke concurrentie zijn deze twee organisaties momenteel de onbetwiste marktleiders in de zakelijke smartphonemarkt. Het aandeel van Microsoft is al enige tijd dalende, terwijl BlackBerry zakelijk nauwelijks nog een rol van betekenis speelt. 

Stuivertje wisselen 

Apple en Samsung wisselen op zakelijk gebied al langere tijd voortdurend van koppositie. Dit is vooral terug te zien op het gebied van mobiele besturingssystemen, waarbij de verschillen al jaren erg klein zijn. Waar Android in 2016 nog koploper was blijkt iOS in het eerste kwartaal van 2017 de nummer 1-positie weer te hebben ingenomen. In deze periode noteerde iOS een marktaandeel van 42%, twee procent meer dan Android (40%). Een concurrentievoordeel voor Android is de bredere beschikbaarheid ten opzichte van iOS. Zowel high-end smartphones als budgettoestellen ondersteunen dit besturingssysteem.

Ook wordt verwacht dat de recent op de markt verschenen Samsung Galaxy S8 en S8+ de komende maanden zakelijk hoge ogen zullen gooien. Dit zorgt ervoor dat de strijd nog zeker niet is gestreden. 

Type smartphone verschilt per type organisatie  

Interessant is dat er duidelijke verschillen zijn in welk type telefoon per type organisatie wordt gebruikt. In de consumentenmarkt en binnen multinationals zijn Samsung-smartphones de meest gebruikte toestellen.

Onder bedrijven met 250 tot 2500 medewerkers en het MKB is Apple verreweg het populairst, maar wordt ook veel gebruikgemaakt van de oplossingen van Nokia. De golfbewegingen in de smartphonemarkt blijven dus onverminderd bestaan.