Bedrijfsleven profiteert nog te weinig van 4G

4G maakt razendsnel mobiel internet mogelijk. Dat weet vrijwel iedereen. Alleen wordt er nog te weinig van geprofiteerd. Gebruikers waarderen het vooral om het snel laden van websites en streamen van online video. Toch kan 4G zakelijk breder ingezet worden.

4G ook in het buitenland

In juni bereikte de wereldwijde uitrol van 4G-netwerken een piek. In twee derde van alle landen wereldwijd zijn nu 4G-netwerken uitgerold. Daarvoor onderzocht brancheorganisatie GSMA zo’n 500 mobiele operators in 166 landen. Een goede ontwikkeling; professionals hebben zo ook in het buitenland toegang tot razendsnel internet en blijven online. Wel is het raadzaam de juiste internetbundel af te sluiten.

Overal en altijd online

4G-internet maakt het mogelijk om altijd en overal toegang tot internet te hebben. Het zorgt voor upload- en downloadsnelheden die vergelijkbaar zijn met die van kabelinternet. Trage downloads en het lang laden van streaming video zijn verleden tijd. Een ander voordeel is de hoge stabiliteit van de dataverbinding – zeker in vergelijking met 3G. 

Ons land kent momenteel vier mobiele operators met een eigen 4G-netwerk: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Op Tele2 na hebben zij allemaal landelijke 4G-dekking. Tele2 is hard op weg en verwacht dit jaar nog volledige dekking in Nederland te bieden. 

Adoptie bedrijfsleven kan beter

De onderzoekers constateren verder dat, hoewel goed op gang, de adoptie van 4G door mobiele eindgebruikers nog flink beter kan. Met een 4G-abonnement wordt het voor professionals makkelijker ongeacht hun locatie te kunnen werken. Door de smartphone als mobiele hotspot in te zetten of hun laptop dan wel tablet van een simkaart te voorzien zijn zij overal online. 

Ook zijn er back-upoplossingen voor internet op kantoor. Mocht door een storing het kabel- of xDSL-internet eruit liggen, kan een mobiele 4G-dataverbinding tijdelijk uitkomst bieden. De dienstverlening blijft doorgaan, medewerkers blijven online en een grote schadepost wordt voorkomen.