Ontwikkeling draadloze verbindingen met 4G en 5G

Het gebruik van mobiel zal ook in de komende jaren flink blijven groeien. En daarnaast zorgen voor een nieuwe digitale transformatie. Dat concluderen onderzoekers van Ericsson in hun Mobility Report. Met name 5G zal naar verwachting een scala aan nieuwe mobiele mogelijkheden opleveren. Tot die tijd biedt 4G nog volop mogelijkheden om de mobiliteit van bedrijven te vergroten.

5G als fundament voor nieuwe technologie 

Momenteel maakt het merendeel van alle smartphones gebruik van 3G- en 4G-netwerken. 5G is volop in ontwikkeling en zal naar verwachting vanaf 2020 breed beschikbaar worden. Het ziet ernaar uit dat er in 2022 wereldwijd zo’n 550 miljoen 5G-abonnementen zullen zijn. Daarnaast zal het razendsnelle 5G in de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe technologische toepassingen. Zo zal de verwachte capaciteit en snelheid van het 5G-netwerk ertoe leiden dat er steeds meer intelligente software kan worden ontwikkeld.

Met name het Internet of Things (IoT), automatisering, transport en big data zullen profiteren van deze ontwikkeling. De onderzoekers verwachten dat maar liefst 18 van de in totaal 29 miljard met internet verbonden apparaten onderdeel zullen zijn van het IoT. 

4G nog lang niet op z’n retour 

De komende jaren zal 4G echter nog volop worden doorontwikkeld. Een van de laatste toepassingen van 4G is VoLTE, ofwel bellen via 4G. Bellen via 4G resulteert in een betere bereikbaarheid, betere geluidskwaliteit en een kortere call set-up-tijd. Hierdoor kunnen verbindingen sneller tot stand komen. De hoge stabiliteit van 4G zorgt ervoor dat andere applicaties tijdens het bellen naadloos kunnen blijven draaien.

Ook kan 4G worden ingezet als alternatief voor vaste internetverbindingen. De draadloze technologie wordt steeds vaker gebruikt als back-up van een vaste internetverbinding. Mocht deze wegvallen waarborgt 4G continuïteit van de belangrijkste processen.