Stel jezelf deze vragen bij het kiezen van een zakelijke tablet

Van simpele huis-tuin-en-keukentablets tot zeer uitgebreide professionele varianten; er is een tablet voor ieder type zakelijke gebruiker. Maar het enorme aanbod kan kiezen erg lastig maken. Hoe weet je nu zeker dat je een tablet kiest die het best bij je past? Door jezelf de volgende vragen te stellen wordt de keuze al snel een stuk eenvoudiger.

Welk besturingssysteem kies je? 

Er zijn momenteel eigenlijk maar 3 serieuze besturingssystemen om uit te kiezen: Android, iOS en Windows 10. De keuze voor het besturingssysteem is van een aantal factoren afhankelijk. Eén daarvan is een persoonlijke: de een zweert bij de veelzijdigheid van Android, de ander geeft de voorkeur aan het wat meer gesloten en veiliger iOS.

Gebruik je al devices met een bepaald besturingssysteem? Dan is het verstandig om een tablet te kiezen die past binnen dit ecosysteem. Zo verzeker je jezelf van de beste gebruikservaring. 

Wat heb je nodig aan werkgeheugen en processorkracht? 

Stel jezelf de vraag: voor welke taken zet ik mijn tablet in? Werk je veel met verschillende apps, grafische programma’s of andere data-intensieve toepassingen? Dan is veel rekenkracht aan te raden. Voor minder intensief gebruik zoals tekstverwerken, e-mailen en surfen kun je ook prima met minder rekenkracht uit de voeten. 

Welke aansluitingen heb je nodig? 

We gebruiken tegenwoordig diverse soorten aansluitingen op onze werkplek. Denk aan USB en microSD voor het gebruik van opslagmedia en HDMI voor het aansluiten van externe displays. Wil je deze mogelijkheden ook op je tablet? Dan is het aan te raden goed te kijken naar modellen met genoeg aansluitingsmogelijkheden. 

Wat is het budget? 

De vele keuzemogelijkheden aan tablets betekenen ook dat er flinke prijsverschillen zijn. Apple’s iOS-besturingssysteem is alleen beschikbaar op iPads. Deze behoren traditioneel tot het hogere prijssegment. Het Android-besturingssysteem draait op tablets van verschillende fabrikanten. Dat betekent dat er veel keuze is uit zowel budgetvriendelijke modellen als duurdere, premium tablets. Hetzelfde geldt voor Windows 10.

Het is dus verstandig om een balans te vinden tussen persoonlijke voorkeur, een eventueel bestaand ecosysteem en het beschikbare budget.

Hoeveel opslaggeheugen heb je nodig? 

Ook het opslaggeheugen varieert flink onder het huidige aanbod aan tablets. Hier geldt eveneens de vraag: hoeveel heb je nodig? Voor het gebruik van zware videotoepassingen en presentaties is een ruime opslagcapaciteit aan te raden. Download je slechts af en toe wat e-mailbijlagen of andere kleine documenten, dan heb je aan 8 GB ook wel genoeg.