Mobiel dataverkeer flink gestegen na afschaffing roaming

Het afschaffen van roaming, ruim een jaar geleden, heeft gezorgd voor een forse toename in mobiel dataverkeer. Uit Europese cijfers blijkt dat Europeanen over de grens tot 435% meer data zijn gaan verbruiken. Ook zakelijk is de afschaffing van roaming natuurlijk interessant. Toch kan het geen kwaad om de vinger aan de pols te houden met betrekking tot mobiel dataverbruik over de grens. 

Dataverbruik blijft maar groeien 

De onderzoekers van Telecompaper melden dat het mobiele dataverbruik in Nederland ieder jaar bijna verdubbeld. Het afschaffen van roaming heeft het dataverbruik zelfs nog harder laten groeien. Mobiel internetten in andere EU-landen kost nu immers net zoveel als in Nederland.

De schrik voor torenhoge telefoonrekeningen is hierdoor verdwenen. Dat heeft een stimulerend effect op het smartphonegebruik in het buitenland. Telecompaper verwacht dan ook dat het dataverbruik over de grens de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen. 

Zakelijke voordelen 

De afschaffing van roaming is natuurlijk niet alleen gunstig voor vakantiegangers. Ook de zakelijke professional profiteert ervan. In plaats van te moeten zoeken naar een geschikt wifi-punt kan er gewoon gebruik worden gemaakt van 4G-internet. Daardoor blijft productiviteit en bereikbaarheid gewaarborgd.

Toch blijft het verstandig om op te letten bij mobiel gebruik in het buitenland. Mobiel dataverbruik buiten de EU kan nog steeds hoge roaming-kosten met zich meebrengen. Dat geldt ook voor dataverbruik in Zwitserland, dat in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht geen deel uitmaakt van de EU. 

Kies voor een buitenlandbundel 

Zakelijk is er tegenwoordig ruime keuze uit oplossingen om binnen en buiten de EU zorgeloos mobiel te kunnen internetten. Het afsluiten van een zakelijke buitenlandbundel is daarvan een voorbeeld. Hierbij wordt vooraf een relatief voordelig datapakket aangeschaft dat indien gewenst kan worden opgeschaald.

Kijk van tevoren hoe groot deze databundel redelijkerwijs zou moeten zijn, zodat je ook op deze manier de kosten binnen de perken houdt.