Tips om je smartphone snel en functioneel te houden

De smartphone is inmiddels niet meer weg te denken uit de zakelijke omgeving. Veel gebruikers beschouwen het device zelfs als een onmisbaar onderdeel van hun werkplek. De smartphone wordt dan ook voor steeds meer taken ingezet. De keerzijde hiervan is dat het toestel hierdoor trager kan worden, bijvoorbeeld omdat het geheugen voortdurend voller raakt.

Met de volgende 5 tips zorg je ervoor dat je smartphone altijd genoeg ruimte heeft om zijn werk goed te kunnen blijven doen. 

1. Houd een grote schoonmaak 

Een eerste logische stap is het opschonen van het geheugen van de smartphone. Iedere smartphone biedt een overzicht van alle opgeslagen bestanden en apps in het geheugen. Doorloop iedere map en kijk welke bestanden en apps je niet meer nodig hebt. Door deze te verwijderen maak je vaak in één keer de nodige ruimte vrij. 

2. De bezem door je cache 

Deze mogelijkheid is niet bij iedereen bekend, maar is erg effectief. In het cachegeheugen van de smartphone staat bijvoorbeeld je internetgeschiedenis of restanten van verwijderde apps. Dit kan meer ruimte innemen dan je misschien zou denken. Door deze map van tijd tot tijd op te schonen ontstaat er direct meer ruimte. 

3. Gebruik een extra geheugenkaart 

De meeste smartphones bieden de mogelijkheid het geheugen met een MicroSD-kaart uit te breiden. Er is ruime keuze uit verschillende varianten, van 2 tot 56 GB. Het opslaan van bestanden op de MicroSD-kaart heeft geen invloed op het geheugen van je smartphone. Zo zorg je ervoor dat je apps altijd snel en stabiel blijven draaien. 

4. Maak geregeld back-ups 

Video’s en foto’s behoren tot de grootste ‘geheugenvervuilers’. De grootte van deze bestanden vormt een flinke belasting voor je smartphonegeheugen. De oplossing is simpel: maak regelmatig een back-up van deze bestanden door je smartphone aan een desktop of laptop te koppelen. Zo behoud je je bestanden en maak je je smartphone in één keer een stuk sneller. 

5. Maak gebruik van een cloudoplossing 

Een andere manier om back-ups van je bestanden te maken is door gebruik van de cloud. Bijkomend voordeel is dat je je bestanden toch overal kunt inzien, zonder dat deze fysiek op je smartphone staan. Voorbeelden van cloudoplossingen zijn OneDrive, Dropbox en iCloud. Vaak is het mogelijk om hier automatische synchronisatie mee in te stellen, zodat bestanden direct naar de cloud worden gebracht. Zo weet je zeker dat je bestanden altijd beschikbaar blijven, ook na defect of diefstal van de smartphone.