4 tips voor veiliger gebruik van zakelijke smartphones

In een steeds digitalere wereld is een goede beveiliging van zakelijke smartphones en data essentieel. Dit maakt toestellen weerbaarder tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals gegevensdiefstal. Wij geven je 4 tips om smartphones adequaat te beveiligen.

1. Gebruik sterke wachtwoorden en biometrische beveiliging

Een sterk wachtwoord en biometrische beveiliging zorgen voor een goede eerste veiligheidslaag. Wat betreft wachtwoorden is het slim om een willekeurige viercijferige combinatie te gebruiken. Biometrische beveiligingsopties, zoals vingerafdruk- en irisscanners, werken op basis van persoonskenmerken waardoor de mate van beveiliging zeer hoog is. Steeds meer telefoons worden uitgerust met deze beveiliging. 

2. Gebruik alleen betrouwbare apps 

Apps verzamelen vaak veel meer gegevens dan we ons realiseren. Dit geldt met name voor apps die buiten de officiële app-stores worden aangeboden. Het risico op malware is bij deze apps een stuk groter. Organisaties doen er dan ook goed aan om duidelijke richtlijnen te formuleren rondom het installeren van apps. Het opstellen van een mobiel beleid voor gebruikers is een goede eerste stap. Ook kan de organisatie kiezen voor een eigen app-store, met daarin alleen apps die zijn getest en goedgekeurd. Op deze manier wordt het risico op malware via apps aanzienlijk kleiner. 

3. Maak geen gebruik van openbare wifi-netwerken 

Gratis wifi via openbare netwerken is verleidelijk. Echter, doordat deze verbindingen openbaar toegankelijk zijn kunnen ook cybercriminelen op deze netwerken. Veelal ontbreken een goede beveiliging en versleuteling van de data. Cybercriminelen gebruiken dit soort wifi-verbindingen vaak om data te onderscheppen, uit te lezen en te misbruiken. Het is dus raadzaam gratis wifi-netwerken te mijden en gebruik te maken van mobiele dataverbindingen zoals 4G. 

4. Maak gebruik van een Mobile Device Management-platform

Een Mobile Device Management-platform zorgt ervoor dat de IT-afdeling de gehele smartphonevloot van het bedrijf kan beheren via één interface. Zo kunnen beveiligings- en software-updates op periodieke basis worden uitgerold op alle toestellen tegelijk. Ook kunnen toestellen op afstand worden vergrendeld en gewist, bijvoorbeeld in het geval van een hack, verlies of diefstal.