Roam like home, maar let wel op!

De extra roamingkosten zijn sinds juni afgeschaft in de Europese Unie. Door de nieuwe regels kost bellen, sms’en en internetten overal in de EU hetzelfde als in Nederland. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om verrassingen achteraf te voorkomen.

Niet in alle landen

Je kunt voortaan met je mobiele abonnement tegen dezelfde tarieven die gelden in Nederland - internetten, bellen en sms’en in EU-landen. Zwitserland en enkele Balkan-landen (zoals Albanië) doen niet mee, maar Liechtenstein, IJsland en Noorwegen juist weer wel. Daarnaast is het voor sommige landen weer afhankelijk van welke provider je gebruikt. Check daarom altijd voor vertrek of je bestemming roamingfree is.

Vanuit Nederland naar buitenland bellen nog steeds duur

Nog iets om goed te onthouden is dat bellen vanuit Nederland naar het buitenland hierdoor niet goedkoper wordt. Telecombedrijven blijven de inwoners van het thuisland wél extra kosten in rekening brengen als ze naar een ander land bellen. Bellen vanuit een ander EU-land naar Nederland is voortaan dus veel goedkoper dan andersom.

Maximum periode

Er is een maximum gesteld aan de 'roamingfree periode'. Als doorsnee vakantieganger heb je daar geen last van, maar als je 4 maanden lang meer data verbruikt in het buitenland dan in Nederland, mogen providers extra kosten rekenen. Dat is bedoeld om gesjoemel tegen te gaan. 

Onbeperkt bundels in buitenland niet zonder limiet

Ook goed om te weten is dat de bel- en databundels die in Nederland onbeperkt zijn, dat in de rest van Europa niet in alle gevallen zijn. Hierin zijn ook weer verschillen tussen de diverse providers en abonnementsvormen.

Zeker weten?

Wil je zeker weten hoe het zit met de roamingkosten van jouw (zakelijke) mobiele abonnementen? Neem dan contact op met één van onze mobiele telefonie adviseurs.