5 tips voor veilig mobiel werken

Mobiel werken wordt steeds populairder. Als gevolg daarvan neemt het aantal mobiele devices met een internetverbinding binnen de organisatie toe. Een goede beveiliging tegen online bedreigingen is daarom noodzakelijk. Een 5-tal tips om veilig mobiel te kunnen werken. 

1. Creëer bewustwording onder medewerkers

Veilig mobiel gebruik begint bij het bewust maken van medewerkers van mobiele risico’s. Bijvoorbeeld door middel van een training en het opstellen van een mobiele gedragscode. Een voorbeeld is het informeren van medewerkers over de gevaren van onbeveiligde wifi-verbindingen. Kwaadwillenden kunnen via onbeveiligde verbindingen inbreken op devices en deze uitlezen, met alle gevolgen van dien. Een helder beleid kan dit risico verminderen.

2. Voer maandelijkse beveiligingsupdates uit 

Door het besturingssysteem en beveiligingsinstellingen van mobiele devices maandelijks te updaten wordt het risico op inbreuk verminderd. Deze updates zorgen ervoor dat devices altijd voorzien zijn van de laatste softwareversies. Bovendien dichten zij eventuele beveiligingslekken. Op deze manier is de mobiele vloot een stuk weerbaarder tegen uitval. 

3. Maak gebruik van een MDM-platform 

Mobile Device Management-platforms maken het mogelijk om alle mobiele devices via een interface te beheren. De organisatie heeft op deze manier altijd grip op de werking en veiligheid van de devices. Zo kan de IT-afdeling updates in één keer uitrollen op alle devices. Ook kunnen devices bij diefstal of verlies op afstand worden gewist. 

4. Maak gebruik van een zakelijke app-store 

Een zakelijke app-store levert een belangrijke bijdrage aan mobiele veiligheid. Door uitsluitend apps te gebruiken die door de organisatie zijn goedgekeurd worden risico’s van buitenaf aanzienlijk verminderd.

5. Maak regelmatig back-ups van mobiele gegevens

Door regelmatig back-ups te maken van zakelijke gegevens op mobiele devices wordt het risico op gegevensverlies bij diefstal of verlies beperkt. Gegevens zoals zakelijke contacten en documentatie blijven zo behouden, evenals continuïteit en productiviteit.