Vouwbare smartphone geeft nieuwe betekenis aan flexibiliteit

Het lijkt nu al een van dé trends op smartphonegebied van dit jaar te zijn: de opvouwbare smartphone. Diverse fabrikanten presenteerden in de eerste maanden van dit jaar een toestel met een flexibel scherm. Innovatief? Absoluut. Maar in hoeverre is het ook daadwerkelijk praktisch?

Innovatie op designgebied 

Het vouwbare scherm is een innovatie die het uiterlijk van de smartphone radicaal verandert. De laatste keer dat we dit zagen was in 2008, toen de eerste smartphones op de markt verschenen. Apps en andere digitale content werden gemeengoed, waardoor de vraag naar grootfomaatdisplays steeg. Toestellen werden daardoor steeds groter. Dat was toch even wennen, want daarvoor leek het onder fabrikanten een sport te zijn om toestellen zo klein mogelijk te maken. De vouwbare smartphone kondigt nu de volgende revolutie aan op het gebied van design, gebruiksgemak en innovatie. 

2 devices in 1

De opvouwbare smartphone combineert de sterke punten van de smartphone en tablet in één handzaam device. Twee devices vormen één apparaat. Dat is niet uniek ‒ de hybride laptop deed dit al jaren eerder ‒, maar wel heel praktisch. Je laptop past immers niet in je broekzak, de opvouwbare smartphone wél. Klap hem uit en je beschikt over een kleinformaattablet waarmee weer veel nieuwe andere gebruiksmogelijkheden ontstaan. Denk aan het bekijken van en werken met content zoals video en presentaties, en het uitwerken van teksten op een relatief groot formaat scherm. 

Indrukwekkende specificaties 

Op het Mobile World Congress 2019 in Barcelona presenteerden diverse fabrikanten hun visie op de vouwbare smartphone. Veelgehoorde twijfels met betrekking tot de buigbaarheid van smartphonedisplays werden hiermee weggenomen. Ook op het gebied van specificaties werd er geen half werk geleverd; veel werkgeheugen, krachtige accu’s, camerafunctionaliteit en veel interne opslagcapaciteit zijn ruim aanwezig op deze eerste modellen. Een mooie start die smartphoneliefhebbers reikhalzend doet uitkijken naar verdere ontwikkelingen op dit gebied. 

Nieuwe oplossing voor de mobiele werkplek 

De vouwbare smartphone heeft alles in zich om uit te groeien tot een waardevol onderdeel van de mobiele werkplek. Mobiele telefoon en tablet komen samen, waardoor één oplossing ontstaat voor communicatie en productiviteit. Mobiel werken wordt daardoor nog flexibeler, toegankelijker en veelzijdiger. Dat zou nog weleens tot verrassende mogelijkheden kunnen leiden in de nabije toekomst. Hoe dan ook, de vouwbare smartphone is de moeite waard om in de gaten te houden.