Zorgeloos op zakenreis met deze 5 tips

Bereikbaar zijn op reis is voor veel mensen minstens zo belangrijk als in Nederland. Helaas is het nog niet mogelijk met hetzelfde gemak te bellen, sms’en en internetten. Neem voor een zorgeloze zakenreis, zonder verrassingen bij thuiskomst, deze 5 tips ter harte.

1. Check de kosten voor de bestemming

De tarieven voor mobiel gebruik in het buitenland zijn sinds 30 april fors gedaald binnen de EU. Providers mogen binnen Europa nog maximaal €0,05 per belminuut, €0,02 per sms, en €0,05 per MB rekenen. Vanaf 2017 worden de extra kosten voor het gebruik van mobiele telefoons in de EU helemaal afgeschaft. Buiten de EU gelden andere tarieven. Raadpleeg hiervoor de website van je mobiele provider. 

2. Maak gebruik van een buitenlandbundel

Steeds meer providers bieden buitenlandbundels aan. Met een voordeelbundel wordt voor een vast bedrag een bepaalde hoeveelheid belminuten, sms-berichten of MB’s dataverkeer aangeschaft voor gebruik in het buitenland. Voordeelbundels zijn in veel gevallen aantrekkelijker dan regulier verbruik omdat de minuut-, sms- of internettarieven binnen deze voordeelbundels lager liggen dan de reguliere tarieven. Ook blijven de kosten overzichtelijk doordat de gebruiker een notificatie ontvangt wanneer de bundel bijna op is.

3. Stel een datalimiet in

Vaak is een standaardlimiet voor datagebruik in het buitenland ingesteld op een mobiel abonnement. Gemiddeld ligt dit bedrag op ongeveer 50 euro per maand. Daarnaast is het mogelijk om handmatig een datalimiet of waarschuwing op een mobiel device in te stellen. Het kan handig zijn om de limiet van de afgesloten buitenlandbundel in te stellen, en zo een melding te krijgen wanneer deze (bijna) op is.

4. Schakel automatisch downloaden uit

Vaak worden foto’s en video’s, bijvoorbeeld in een e-mail, automatisch gedownload. Dit is ook het geval bij veel social-media-kanalen zoals LinkedIn, Facebook en Twitter. Schakel daarom altijd het automatisch downloaden van afbeeldingen en de autoplay-functie uit in het buitenland. Op die manier verspil je geen kostbare MB’s. 

5. Ga zorgvuldig met wifi om

Wanneer je de beschikking hebt over een wifi-verbinding op reis kan deze voor een aantal zaken prima gebruikt worden. Via applicaties als Skype is het mogelijk om een (video)gesprek te voeren en te chatten met collega’s, klanten en projectleden. Sta wel stil bij de risico’s die het gebruik van een wifi hotspot met zich mee brengt. Deze verbindingen zijn vaak niet versleuteld en onveilig. Daarom is het niet aan te raden vertrouwelijke (bedrijfs)applicaties, zoals internetbankieren, te gebruiken. Hiervoor is een 3G/4G-verbinding een verstandigere keuze.