Onbeveiligde wifi-netwerken opvallend populair

Wifi-netwerken zonder enige vorm van beveiliging zijn populair onder Nederlandse internetgebruikers. Meer dan de helft van hen maakt regelmatig verbinding met dit soort netwerken. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Tegelijkertijd zijn veel internetgebruikers niet bekend met de risico´s die onbeveiligde verbindingen met zich mee brengen. Deze risico's mogen zeker niet worden onderschat.

Jongeren nemen meeste risico 

Het gebruik van onbeveiligde wifi-netwerken is het grootst onder jongeren. 70,6% van de jongeren in de leeftijdsgroep 18 - 25 jaar logt wel eens in op een onbeveiligde verbinding. Opvallend daarbij is dat deze groep niet of nauwelijks bezig is met mogelijke risico´s; slechts een kwart van hen geeft aan het gebruik te beperken vanwege mogelijke dreigingen.

Hoewel deze groep is opgegroeid met geavanceerde (mobiele) technologie lijkt het op het gebied van beveiliging aan kennis te ontbreken. In de leeftijdscategorie 45- tot 55-jarigen maakt 50,5% weleens gebruik van een onbeveiligd netwerk. Er is dus nog een wereld te winnen voor de beveiliging van mobiele apparaten.

Onbeveiligde netwerken gevaar voor dataveiligheid 

Veel stadscentra, beursgebouwen, OV-maatschappijen en horecagelegenheden bieden bezoekers gratis wifi aan. Vaak is een gebruikersnaam en wachtwoord niet nodig om in te kunnen loggen op het netwerk. Dat betekent dat iedereen hier gebruik van kan maken, waaronder kwaadwillenden. Zij kunnen met speciale apparatuur verbonden devices uitlezen. De dataveiligheid komt hierbij in gevaar. Onversleutelde communicatie kan worden onderschept, met diefstal van gevoelige data als gevolg. Zeer onwenselijke situaties, maar beveiliging hoeft niet moeilijk te zijn. 

Goede beveiliging begint bij bewustwording 

Het creëren van bewustwording is de eerste stap naar een sterkere databescherming. Door gebruikers te wijzen op de risico´s zullen zij verantwoord leren omgaan met dit soort netwerken. Onbeveiligde netwerken zouden namelijk alleen mogen worden gebruikt wanneer het echt niet anders kan.

Het is verstandig om voor datagevoelige taken, zoals e-mail, gebruik te maken van veel veiligere 4G-verbindingen. Daarnaast helpen ook mobile device management-toepassingen tegen ongeoorloofde toegang tot data op het mobiele device.