Ransomware ook in 2017 serieus bedrijfsrisico

Ransomware is en blijft een van de grootste bedreigingen voor bedrijven. Gedurende 2016 is het aantal aanvallen zelfs verdriedubbeld, meldt Kaspersky Lab in haar jaarlijkse Security Bulletin. Het beveiligingsbedrijf waarschuwt verder dat ransomware in 2017 nog moeilijk te herkennen zal zijn. 

Iedere 40 seconden een aanval 

Gedurende het afgelopen jaar is de dreiging van ransomware flink gegroeid. In januari 2016 kwamen aanvallen eens in de twee minuten voor. In oktober was dit gegroeid naar één aanval per 40 seconden. Niet alleen de frequentie van aanvallen is toegenomen; ook werden er 62 nieuwe vormen van ransomware ontdekt.

Dit soort malafide programma’s wordt daarnaast technisch steeds complexer. Hierdoor wordt herkenning steeds moeilijker. Dit zal volgens Kaspersky Lab in 2017 dan ook een serieus probleem voor bedrijven gaan worden. 

Ransomware op bestelling 

Het gebruik van ransomware is overigens niet langer voorbehouden aan technisch onderlegde criminelen. Steeds vaker kan deze op bestelling worden afgenomen volgens een ‘ransomware-as-a-service’-concept. Hierbij wordt de ransomware door de maker aangepast aan de wensen van de klant. Mede hierdoor wordt de diversiteit van dit soort malware een stuk groter. 

Sterke bedrijfsbeveiliging belangrijker dan ooit

De toenemende hoeveelheid aanvallen en de vooruitzichten voor 2017 tonen aan dat een goede IT-beveiliging belangrijker is dan ooit. Door de bedrijfs-IT regelmatig te controleren en te updaten kunnen risico’s eenvoudig worden verminderd. Ook het gebruik van VPN-verbindingen en van mobile device management-platformen is een manier om dreigingen tegen te gaan.

Daarnaast is het raadzaam bewustwording te creëren onder medewerkers, zodat zij zich bewust zijn van de risico’s en hiernaar kunnen handelen.