Nederlanders besteden weinig aandacht aan smartphonebeveiliging

Ondanks de groei van mobiele malware besteden Nederlanders opvallend weinig aandacht aan de beveiliging van hun smartphone. Zo’n driekwart van alle Nederlanders heeft zelfs geen beveiligingsapplicaties geïnstalleerd. En dat terwijl sterke beveiliging belangrijker is dan ooit tevoren. Zeker wanneer de smartphone zakelijk wordt ingezet. 

Nederlanders laks ondanks bewustzijn risico’s

Ongeveer 75% van alle Nederlanders zegt zich bewust te zijn van de risico’s die apps met zich mee kunnen brengen. Toch maakt minder dan de helft van hen gebruik van beveiligingssoftware, zoals virusscanners, tegen dreigingen. Dat is opvallend te noemen. Mobiele malware wordt steeds diverser en moeilijker op te sporen. Ook het algehele risico op infecties is door de jaren heen flink gestegen.

Relatief nieuw is mobiele ransomware. Hierbij worden smartphones ‘gegijzeld’ en pas weer vrijgegeven nadat de gebruiker een bedrag heeft betaald.

Verhogen bewustzijn voorkomt malaise 

Devices die zijn geïnfecteerd met zaken als malware kunnen organisaties veel kopzorgen opleveren. Continuïteit en productiviteit komen immers in het geding. Dit kan niet alleen leiden tot een stevige financiële kostenpost. Ook het bedrijfsimago kan hierdoor schade oplopen. Daarom is het belangrijk dat medewerkers zo goed mogelijk op de hoogte zijn van de risico’s die malware met zich kan meebrengen.

Advies en uitleg over mobiel gebruik kan de nodige ellende voorkomen. Het opstellen van een mobiel beleid is hierbij een stap in de goede richting. 

Mobile Device Management ontzorgt de IT-afdeling

Eén van de sterkst mogelijke beveiligingstoepassingen voor zakelijke omgevingen is Mobile Device Management. Deze platformen stellen IT-afdelingen in staat om de gehele zakelijke mobiele vloot in één keer te voorzien van software-updates. Ook kunnen smartphones op afstand worden vergrendeld of gewipet, bijvoorbeeld in het geval van diefstal of verlies.

Daarnaast is het mogelijk om security-eisen op te leggen, zoals het gebruik van pincodes en wachtwoorden. En zakelijke apps kunnen worden afgescheiden van privé-apps.