Microsoft Teams en Skype for Business: hoe zit het?

Microsoft Teams is momenteel de snelst groeiende zakelijke app van Microsoft. Daarnaast heeft de softwareproducent aangekondigd dat de online versie van Skype for Business per juli 2021 vervalt en 4 jaar later ook de 'on-premise' versie die op eigen servers draait. Hoe zit dit en wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen Microsoft Teams en Skype for Business?

Microsoft Teams

Teams wordt door Microsoft gepresenteerd als 'dé hub voor teamwerk'. Het vormt de kern van een moderne werkplek en maakt het mogelijk om te chatten, vergaderen en (video)bellen en om eenvoudig samen te werken in en aan documenten.

Microsoft heeft de afgelopen jaren steeds verbeteringen en nieuwe mogelijkheden doorgevoerd om Teams te optimaliseren. Met ruim 13 miljoen actieve gebruikers is Teams Microsoft’s snelst groeiende zakelijke applicatie. Teams maakt het mogelijk om bedrijfsbreed makkelijker en efficiënter samen te werken en processen te vereenvoudigen. Het is dus niet zomaar een update van Skype for Business. Teams is de centrale hub voor een moderne werkplek waarin alle communicatie samenkomt en samenwerken het uitgangspunt is.

Microsoft Teams

 

Teams vs Skype for Business

Op het eerste gezicht zit er veel overlap tussen de functionaliteiten van Skype for Business en Teams. Met allebei de applicaties kun je chatten, bestanden delen en videobellen. Het grootste verschil op dit moment is dat Skype for Business een bewezen ‘Enterprise’ communicatieoplossing is. Teams is volop in ontwikkeling om hetzelfde niveau te bereiken. Daarnaast is Teams bedoeld als een hub, waarmee het een ingang vormt voor meerdere soorten applicaties. Een medewerker kan vanuit Teams zowel op individueel niveau (via Chat) als op teamniveau communiceren (groepsgesprekken).

Skype for Business was voorheen de standaard om online meetings mee te organiseren, maar tegenwoordig is een meeting met Teams de 'modern meeting experience'. Teams krijgt hierbij steeds meer functionaliteiten die eerst alleen nog in Skype for Business beschikbaar waren.

Ten opzichte van Skype for Business maakt Teams het ook eenvoudiger om gedeelde content zichtbaarheid te geven. Microsoft noemt dit 'persistant chat'. Dat wil zeggen dat alles bewaard blijft in de kanalen waarin men de content plaatst. Die content is daardoor dus ook zichtbaar voor mensen die later lid worden van het team of tijdelijk afwezig zijn, bijvoorbeeld wegens verlof. Skype for Business kent wel de optie om groepsgesprekken te archiveren, maar dit geldt alleen voor deelnemers van dat moment.

Zoals gezegd is Teams nog volop in ontwikkeling. Microsoft heeft met ‘Intelligent Communications’ Teams de primaire focus gegeven. Er worden voortdurend nieuwe functionaliteiten ontwikkeld die vervolgens in rap tempo worden uitgerold.

Overstappen naar Teams?

Maakt jouw bedrijf al gebuik van Skype for Business en wil je overstappen op Teams? Dan zijn er 2 belangrijke aspecten om rekening mee te houden: de techniek en de gebruikers.

Maak je gebruik van de online variant van Skype dan is de overstap naar Teams qua techniek vrij eenvoudig. Maar als je nu werkt met een 'on-premise' oplossing dan zijn er wel een aantal technische zaken waar je goed rekening mee moet houden. Onze adviseurs vertellen je er graag meer over.

De impact op de gebruikers kan in beide gevallen groot zijn. Dat is deels afhankelijk van de manier waarop zij nu met Skype for Business werken. Waar Skype vooral een communicatietool is, is Teams gebouwd rondom een ‘hub-gedachte’ waarin samenwerken en het delen van content centraal staan. Bestanden delen, gebruikmaken van bots, toegang verkrijgen tot andere apps via tabs en connectoren: het kan allemaal.

Advies of meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Microsoft Teams of zoek je advies over de migratie van Skype for Business naar Teams? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen je graag verder!