5 tips voor een veiliger WiFi-netwerk

We gebruiken steeds vaker en intensiever onze internetverbinding, vooral draadloos via WiFi-netwerken. Deze toename komt tegelijk met een toename in dreiging, zeker als de veiligheid onvoldoende aandacht krijgt. Een onbeveiligd netwerk kan niet alleen nadelige gevolgen hebben voor de prestaties; het biedt buitenstaanders kans om data te stelen. Daarom: 5 tips om je WiFi-netwerk veiliger te maken.

1. Wijzig de logingegevens

Het lijkt verbazingwekkend, maar nog veel routers hebben de standaard inloggegevens vanuit de fabrikant. Loginnamen als ‘admin’ en wachtwoorden als ‘1234’ zijn daarbij geen uitzondering. Verander de gebruikersnaam en stel een lastig te raden wachtwoord in. 

2. Pas de netwerknaam aan

Verander daarnaast ook de standaardnaam van het netwerk. Deze bevat vaak informatie over het merk en het type router. Hackers kunnen deze gebruiken om het netwerk binnen te komen. 

3. Creëer een gastennetwerk

Veel bedrijven hebben een WiFi-netwerk waar bezoekers of medewerkers met hun privédevices gebruik van kunnen maken. Zorg dat dit een apart netwerk is dat volledig afgescheiden staat van de rest van het bedrijfsnetwerk. Zo voorkom je eventuele ongeoorloofde netwerktoegang en komen de netwerkprestaties niet in het geding.

4. Schakel WPS uit

WPS staat voor ‘Wifi Protected Setup’ en is een eenvoudige methode om apparaten met elkaar te verbinden via wifi. Dat gebeurt met een simpele druk op de knop. De technologie hierachter kan relatief eenvoudig gekraakt worden en zorgt voor beveiligingsproblemen bij veel routers. 

5. Update de firmware

Vaak wordt een router aangeschaft waarna er niet meer naar omgekeken wordt zolang het werkt. Toch is het belangrijk proactief te controleren op updates van de firmware. Het is ook mogelijk het beheer hiervan uit te besteden, zodat hier geen zorgen over zijn.