5 redenen waarom mobiel werken écht werkt

De tijd dat iedereen dagelijks op zijn vaste werkplek op kantoor te vinden was, is voor veel bedrijven al voorbij. Veel organisaties hebben inmiddels minder werkplekken dan medewerkers en stimuleren mobiel werken. Geen wonder, want mobiel werken levert veel zakelijk voordeel op. Dit zijn 5 redenen waarom mobiel werken meer is dan een hype.

1. Minder ziekteverzuim 

Veel medewerkers verwachten tegenwoordig dat hun werkgever mobiel werken ondersteunt. Dat geldt zeker voor millennials, de jonge generatie medewerkers die zijn opgegroeid met mobiele communicatie en zich nu melden op de arbeidsmarkt.

Mobiel werken leidt tevens tot een betere werk-privébalans. Uit verschillende onderzoeken, waaronder van het CBS, blijkt dat medewerkers die regelmatig mobiel werken tevredener zijn over hun werk. Dat leidt aantoonbaar tot minder ziekteverzuim. 

2. Tijdwinst en een hogere productiviteit 

Mobiel werken betekent dat werkuren flexibeler kunnen worden ingedeeld. ’s Avonds nog even de mailbox doornemen vinden veel mensen niet zo’n bezwaar. Daar staat tegenover dat ze, wanneer het uitkomt, op een doordeweekse middag eens vrij kunnen nemen.

Door smartphones en tablets wordt de scheiding tussen werk en privé minder groot. Mits medewerkers af en toe echt afstand kunnen nemen van hun werk, leidt dat gemiddeld tot een hogere productiviteit. 

3. Betere dienstverlening 

De flexibiliteit van mobiel werken kan een positief effect op de dienstverlening naar de klant hebben. Denk aan de medewerker die in de avond nog even reageert op een mailtje van de klant. Dat wordt vaak enorm gewaardeerd. Op die manier kan de dienstverlening eenvoudig worden verbeterd, met een hogere klanttevredenheid als resultaat. 

4. Besparing op kantoorruimte en devices 

Uiteraard heb je minder kantoorruimte nodig wanneer je medewerkers regelmatig buiten de deur werken. Bovendien gebruiken steeds meer medewerkers hun eigen apparatuur om hun werk te doen. Dit staat ook wel bekend als Bring Your Own Device. Dat betekent dat werkgevers minder devices hoeven aan te schaffen.

Wel is het belangrijk een goede oplossing voor Mobile Device Management te gebruiken om de veiligheid van de bedrijfsgegevens op orde te houden. 

5. Goed voor het milieu 

Dagelijks in de file staan is niet meer nodig als medewerkers meer flexibele tijden kunnen aanhouden, af en toe een dag thuis werken of vergaderen via Skype of een ander platform. Dat scheelt heel wat CO₂-uitstoot. En dat is natuurlijk goed voor het milieu.