Wat brengt 2017 op ICT-gebied?

De champagne en de oliebollen zijn op, de kerstboom is weer opgeborgen: tijd om vooruit te kijken naar het jaar dat voor ons ligt. Wat zijn de verwachtingen voor 2017 op ICT-gebied, bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging? We zetten de trends voor je op een rijtje.

1. Ransomware

De opmars van ransomware gaat ook in 2017 onverminderd door. Wat wel verandert, is dat de daders van een steeds lager allooi worden. Waar de slachtoffers er nu nog tot op zekere hoogte op vertrouwen dat ze hun gegevens daadwerkelijk terugkrijgen als ze betalen, wordt dat vertrouwen – en dus de bereidheid om te betalen – steeds minder. 

2. Van lokaal naar (hybride) cloud

In 2017 zullen nog meer bedrijven de overstap naar de cloud maken. Zo zijn hun systemen en programma’s altijd up-to-date en kunnen ze bovendien kosten besparen. Vooral wanneer er wordt gewerkt met clouddiensten via een datacenter is dit het geval.

3. De opkomst van messenger apps zet zich voort

Steeds meer bedrijven werken met messenger apps om met elkaar én hun klanten te communiceren. Zo is het bij veel bedrijven al mogelijk om via WhatsApp te communiceren, maar ook interne communicatie binnen bedrijf gebeurt steeds meer via messenger apps. In een applicatie zoals het van oorsprong Amerikaanse Slack kunnen bovendien diensten als Dropbox en Twitter worden geïntegreerd.

4. Meer aandacht voor encryptie

Inlichtingendiensten zoals de AIVD hebben steeds geavanceerdere technieken om digitale communicatie te onderscheppen en ontcijferen. Om de privacy van hun eindgebruikers te waarborgen, zullen internet- en telecomprovider komend jaar steeds meer investeren in versleutelingsmethodes om afluisteren op grote schaal lastiger te maken.

5. Windows 10 update

Naar verwachting brengt Windows in maart een grote update uit van Windows 10. Wat die precies inhoudt, is nog niet bekend, maar wel liet het bedrijf al weten dat met Office Hub de connectiviteit tussen Office 365 en lokale, interne documenten wordt verbeterd.

6. Beveiliging van smartphones

Nu ook zakelijk steeds meer gebruik wordt gemaakt van smartphones is de verwachting dat bijvoorbeeld malware voor smartphones in 2017 een hoge vlucht neemt. Goede endpoint security van smartphones, maar ook van tablets, is daarom van groot belang. 

Wil je weten hoe jij, ook in 2017, kunt werken binnen een veilige, betrouwbare ICT-omgeving? De experts van NEMESYS vertellen je er graag alles over. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak!