Internet of Things is allesbehalve futuristisch

Eén van de buzzwoorden van de afgelopen tijd is ‘Internet of Things’. Je hoort en leest er van alles over. Maar wat is het nou eigenlijk? Wat kan jouw organisatie ermee? En hoe kan NEMESYS jou daarbij helpen? 

Internet of Things klinkt enorm futuristisch. Maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Misschien heb je het zelfs al in huis, in de vorm van een slimme energiemeter waarmee je je energieverbruik kunt bijhouden en via een app alvast de verwarming en de lichten aan kunt doen, voordat je naar huis vertrekt. Een slimme meter is een goed voorbeeld van Internet of Things: het is een manier om verschillende systemen en technieken aan elkaar te koppelen, zodat jij inzicht krijgt in je verbruik én kunt ingrijpen om dat verbruik bijvoorbeeld te verlagen.

Slimme meter

Je slimme meter is Internet of Things op een heel kleine schaal, bij jou thuis. Maar ook op grote schaal is het heel bruikbaar. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan een groot kantoorgebouw met duizenden werkplekken en toiletgroepen. Je kunt iemand iedere dag alle zeeppompjes laten controleren om de lege dispensers te vervangen. Maar je kunt ook sensoren plaatsen in de zeeppompjes, die een seintje geven wanneer ze bijna leeg zijn. Daardoor kun je veel efficiënter werken én krijg je inzicht in het verbruik op iedere locatie. 

Track & Trace

Of denk aan een bedrijf dat werkt met dure apparatuur, zoals diamantboren. Veel bedrijven, zeker in bijvoorbeeld bouw en onderhoud, moeten aan het einde van het jaar voor een groot bedrag aan bedrijfsmiddelen afschrijven omdat ze – al dan niet onbedoeld – kwijt zijn geraakt en niemand meer weet waar ze gebleven zijn. Door deze te voorzien van een track & trace sensor die registreert waar een boor, bedrijfsauto of ander voorwerp zich bevindt, kan dat tot een minimum worden beperkt.

Ook in de zorg is Internet of Things goed bruikbaar. Zo wordt het nu al gebruikt om te voorkomen dat ouderen gaan dwalen of naar buiten gaan. Ook worden waterkranen soms voorzien van een systeem die ze automatisch even opent, wanneer er 24 uur geen gebruik van is gemaakt. Een goede manier van legionellapreventie. 

Geen standaardoplossing

Internet of Things is dus al overal en ook voor jouw bedrijf kan het veel inzicht en voordelen bieden. Het is alleen in verreweg de meeste gevallen geen standaardoplossing. NEMESYS levert daarom maatwerk op het gebied van Internet of Things, legt Rob de Zwart, directeur van NEMESYS, uit.

“NEMESYS heeft al 27 jaar ervaring in veel branches en met een grote verscheidenheid aan bedrijven. Ook hebben we veel contacten met bijvoorbeeld de bedrijven die sensoren leveren, of die hardware en software leveren om de gegevens mee uit te lezen. Door al die kennis en partijen bij elkaar te brengen, kunnen we voor iedere organisatie de juiste Internet of Things-oplossing samenstellen. Dat kan een relatief simpele oplossing zijn, zoals de track & trace-sensoren, maar we kunnen ook meedenken over complexere oplossingen of systemen. Meten is weten, en zeker wanneer je je medewerkers daardoor efficiënter kunt laten werken of bijvoorbeeld beter in kaart kunt brengen wanneer je een onderdeel van een machine moet vervangen, kan dat veel voordeel opleveren.”

Meer informatie?

Meer weten over hoe Internet of Things jouw organisatie kan helpen meer inzicht te krijgen en efficiënter te werken? We denken graag met je mee! Neem contact op met Rob de Zwart, 088-6331013.