Nederlandse digitale infrastructuur behoort tot Europese top

Van alle EU-landen heeft Nederland de beste infrastructuur. Dat meldt de Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU. Ons land scoort met name goed op het gebied van vaste en mobiele infrastructuur, waaronder internet. Dat is ook zakelijk erg belangrijk. Een stabiele en breed beschikbare infrastructuur biedt namelijk veel zakelijke meerwaarde. 

Supersnel vast en mobiel internet 

De DESI brengt ieder jaar de digitale economie in kaart. Hierbij wordt gekeken hoe landen presteren op, onder andere, de digitale activiteiten van het nationale bedrijfsleven, online dienstverlening door de overheid, en digitale infrastructuur.

Op dat laatste scoort Nederland het hoogst van alle EU-landen; 97% van alle huishoudens heeft de beschikking over breedbandinternet. Ook op het gebied van 4G-internet scoort ons land hoog. Nederland heeft met een gemiddelde snelheid van 40 Mbps het snelste mobiele internet van Europa.

Kansen voor het bedrijfsleven 

Over het algemeen genomen staat Nederland op de vierde plek in de DESI. Alleen Denemarken, Zweden en Finland moeten we voor laten gaan. Dat komt mede omdat het Nederlandse MKB nog niet volop gebruikmaakt van online mogelijkheden; zowel online verkoop als de daaruit voortvloeiende omzet ligt onder het EU-gemiddelde.

Een oorzaak wordt niet gegeven, maar het zou kunnen dat het Nederlandse MKB nog niet over de juiste kennis beschikt om hier optimaal van te profiteren. Wel maakt het Nederlandse bedrijfsleven graag gebruik van social media voor zakelijke doeleinden. Ook op het gebied van automatisering, bijvoorbeeld op het gebied van voorraadbeheer en mobiel betalen, neemt Nederland een leidende rol in. 

Positieve ontwikkelingen 

De koploperspositie van Nederland op het gebied van digitale infrastructuur en automatisering is een zakelijke plus. Een sterke digitale infrastructuur vormt de basis van digitale activiteiten.

Zo zorgt een sterk 4G-netwerk voor veel mogelijkheden op het gebied van mobiel werken. Supersnel vast internet maakt werken met applicaties en multitasking veel makkelijker. Dat is goed voor de productiviteit. Automatisering leidt ertoe dat processen veel efficiënter en goedkoper kunnen worden ingericht. Dat resulteert in een optimale bedrijfsvoering en een goede concurrentiepositie.