De werkplek van de toekomst

Een glazen bol hebben we ook bij NEMESYS niet. Maar we zien natuurlijk wél alle ontwikkelingen op ICT-gebied voorbij komen. Accountmanager Carlo van Vliet kan daarom redelijk goed voorspellen hoe onze werkplek er over 5 tot 10 jaar gaat uitzien.

Anders werken

"Een ontwikkeling die al een tijdje gaande is en die – wellicht onder een andere naam – ook de komende jaren nog doorgaat, is Het Nieuwe Werken. Zo nieuw is dat inmiddels niet meer, dus wordt het nu vaak ‘anders werken’ genoemd, maar de betekenis is hetzelfde: tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Je werk is niet meer een plaats waar je ’s ochtends naartoe rijdt, maar een activiteit die je waar dan ook kunt uitvoeren.

Dat deze ontwikkeling nog wel even doorgaat, zien wij met name aan de aanbestedingen van de overheid. Daarin is het uitgangspunt vaak ‘mobiel werken, tenzij…’. Daarmee wordt niet alleen bespaard op huisvesting, maar wordt ook samenwerking veel gemakkelijker.”

Videocommunicatie

“Ik denk dat de komende jaren met name videocommunicatie een grote vlucht gaat nemen. De mogelijkheden waren er natuurlijk allang, denk aan diensten als Skype for Business en het feit dat bijna ieder device tegenwoordig is uitgerust met een camera, maar het zakelijk gebruik ervan bleef tot nu toe wat beperkt. Wij hebben bij NEMESYS de laatste tijd bij diverse klanten met meerdere bedrijfslocaties gezien dat videoconferencing ingeburgerd begint te raken. Het is natuurlijk ook heel handig, nog los van het feit dat het veel reiskilometers kan besparen en dus groen en duurzaam is.”

Samenwerking

Een andere ontwikkeling die Carlo bespeurt, is het feit dat bedrijven steeds meer gaan samenwerken. Zeker bij beginnende bedrijven is dat het geval. “Waar een startup vroeger in een zolderkamertje startte, gebeurt dat nu steeds vaker in een bedrijfsverzamelpand waarin alle technische infrastructuur en facilitaire zaken perfect zijn geregeld en waarin je flexibel gebruik kunt maken van bijvoorbeeld vergaderruimtes. In zulke gebouwen ontstaat ook veel meer samenwerking tussen bedrijven onderling.

Maar ook een bedrijf als Van der Valk richt zich steeds meer op de zakelijke markt, door ruimtes aan te bieden waarin mensen elkaar kunnen opzoeken om samen te werken. Ook samenwerking binnen bedrijven wordt steeds beter. Integratie van bedrijfsprocessen en applicaties zorg daarvoor. Dan krijgt de klantenservice bijvoorbeeld automatisch mijn gegevens op het scherm wanneer ik ze bel, of ziet een chat-operator meteen welke pagina’s ik heb bezocht en welke handelingen ik heb verricht op de site.” 

Ontwikkelingen in hardware

Al deze veranderingen stellen ook eisen aan de benodigde hardware. “De gebruiker zal over een paar jaar over één apparaat willen beschikken waarop alles kan. Dus niet meer een laptop, telefoon en tablet, maar één apparaat dat al deze functies in zich verenigt. Microsoft loopt daarin voorop met de Surface Book, die alles kan wat je met zowel je laptop, tablet als telefoon kan.

Een voorwaarde is dan natuurlijk wel een goede headset voor het bellen. Verder denk ik dat virtual reality-achtige apparatuur steeds meer ingeburgerd zal raken. Zodat bijvoorbeeld een projectmanager in het veld met een soort Google Glass-achtige bril de situatie ter plekke op kan nemen en naar de backoffice kan sturen, die ermee aan de slag kan.

En natuurlijk moeten we Internet of Things niet vergeten. Apparaten worden steeds meer aan elkaar gekoppeld en ik denk dat we in de komende jaren veel zakelijke toepassingen gaan zien waarvan we nu nog niet eens vermoeden dat ze ooit mogelijk zouden zijn.”

Online veiligheid

Met al deze online ontwikkelingen is veiligheid belangrijker dan ooit. “Vroeger moest je op iedere deur een slot hebben zodat er geen inbreker naar binnen kon, nu geldt dat voor ieder virtueel platform. Op devices zie je steeds meer biometrische beveiliging, zoals vingerafdrukken of irisscans. De applicaties zelf vereisen soms nog een regelmatige wachtwoordwijzigingen of tokens, waarmee je kunt inloggen. In de komende jaren zal de balans tussen werkbaar en veilig steeds moeten worden gezocht. Ik verwacht dat veilig werken steeds makkelijker en slimmer zal worden.”

Jouw organisatie toekomstproof

Wil je weten hoe jouw organisatie de komende jaren optimaal kan profiteren van alle digitale ontwikkelingen? Neem contact op met NEMESYS en ontdek wat voor jou de mogelijkheden zijn!