Veilig internet begint bij jezelf

Safer Internet Day, 7 februari, is een dag waarop we ons wat meer bewust moeten worden van de gevaren van internet. Wat zijn die gevaren eigenlijk? En hoe kunnen clouddiensten je helpen om die gevaren te bezweren? Wouter Verboom, legt het uit.

Minder risico

“Wanneer je al je systemen en bestanden van je eigen servers verplaatst naar een datacenter, maak je gebruik van cloud (Private/Public of Shared). Daardoor loop je niet alleen minder risico op dataverlies of continuïteitsproblemen – want de datacenters worden zo gerund dat dat een storing zo goed als onmogelijk is – maar je bent ook beter beveiligd tegen de gevaren die internet kan hebben. Je werkt namelijk in de laatste versies van de software, die is vaak meer actueel en up-to-date is dan wanneer je het zelf zou beheren.”

Ransomware

Daarnaast is er, zeker wanneer je een back-up in een tweede datacenter hebt, minimale kans op verlies van data. De grootste bedreiging op internet is momenteel ransomware, waarbij al je bestanden ‘gegijzeld’ worden en pas na betaling van een flink bedrag weer worden vrijgegeven.

“Dat is voor criminelen een makkelijke manier om geld te verdienen; met wat googelen kun je talloze partijen vinden die deze programma’s aanbieden – zelfs inclusief een SLA (garantie). Dan is het goed om al je gegevens ook op een tweede plaats beschikbaar te hebben. Want hoewel je op een site als nomoransomware.nl sleutels kunt vinden om veelvoorkomende infecties op te heffen, zul je altijd zien dat jij nét bent geïnfecteerd met een variant waarvan nog geen vrij verkrijgbare sleutel is. Een goede back-up is dan onmisbaar, want anders zul je moeten betalen.”

Bewustwording

Maar je kunt de techniek nog zo goed op orde hebben, veilig internet staat of valt met hoe de gebruiker ermee omgaat. “Gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat ze niet zomaar op iedere link in een mail moeten klikken en niet iedere attachment moeten openen. Ook daarbij kan werken in de cloud helpen – je kunt dan bijvoorbeeld beveiliging inbouwen waarbij gebruikers minder rechten hebben om bestanden te openen of te installeren – maar dat biedt geen waterdichte bescherming.”

Wachtwoorden

Nog een tip om veilig op internet te kunnen: je wachtwoorden regelmatig veranderen. “Zorg voor sterke wachtwoorden en gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Er zijn programma’s/apps op de markt die je wachtwoorden veilig versleuteld kunnen opslaan, zoals Roboform. Daarmee voorkom je dat je accounts gehackt worden."

"En zorg voor een goede virusscanner. De gratis varianten bieden wel bescherming, maar zijn meestal voorzien van oudere data. Wanneer je kiest voor een aanbieder als Kaspersky weet je zeker dat je dagelijks meerdere updates krijgt. Voor de kosten hoef je het niet te laten, voor een paar tientjes beveilig je al een aantal pc’s. Verlies van gegevens kost je meer. Maar nogmaals, hoe goed je virusscanner ook is en hoe goed je alles ook updatet, de sleutel tot veilig internetgebruik ben je zelf: de gebruiker.”