Belangrijke vragen bij kiezen van nieuwe desktop pc

Mobiel werken wordt steeds populairder. Devices zoals laptops, smartphones en tablets vormen tegenwoordig belangrijke onderdelen van de werkplek. Toch mag de traditionele desktop pc nog niet worden uitgevlakt. De vaste bureaucomputer heeft zakelijk nog altijd genoeg te bieden. Denk bijvoorbeeld aan bovengemiddelde stabiliteit en performance.

Bij het kiezen van een nieuwe desktop pc is het verstandig om de volgende vragen in het achterhoofd te houden.

Welk type computer past bij de organisatie? 

Wanneer de pc voor weinig anders wordt gebruikt dan e-mailen of licht administratieve werkzaamheden volstaat een goedkoop instapmodel met standaard-specificaties. Voor taken die meer rekenkracht vereisen, zoals grafische processen of HD-videobellen, is een krachtiger pc nodig. Voor gebruikers in deze omgevingen zijn veel werkgeheugen en een snelle processor met name belangrijk. 

Standaard pc of thin client? 

De thin client is een pc waarop geen programma’s geïnstalleerd staan. In plaats daarvan maakt de thin client gebruik van een serveromgeving met daarop alle zakelijke software en apps. Het voordeel hiervan is dat er rechtlijnigheid kan worden toegepast in gebruik van toepassingen, en dat beveiliging en onderhoud een stuk eenvoudiger zijn. Zakelijke data worden daarnaast centraal opgeslagen, waardoor deze een hogere beschikbaarheid kent. Voor kleine MKB-bedrijven die minder behoefte hebben aan deze functionaliteit, volstaat een standalone desktop pc.

Integratie met andere devices? 

Gebruikers die al gebruik maakten van andere Apple-devices, zoals iPads en iPhones, doen er natuurlijk goed aan om te kiezen voor Mac OS X. Hierdoor ontstaat een gebalanceerd ecosysteem dat volledig door Apple zelf is ontwikkeld. Dit zorgt voor een goede en veilige samenwerking tussen alle devices. Microsoft Windows biedt een stuk meer keuzevrijheid. Het besturingssysteem is immers beschikbaar voor een breed aantal pc´s van verschillende fabrikanten. Deze optie is wellicht wat kwetsbaarder, maar ook een stuk goedkoper. 

Welke aansluitingen zijn voor mijn organisatie van belang? 

Iedere desktop pc beschikt tegenwoordig over meerdere type aansluitingen, zoals USB, HDMI en VGA. Maakt de organisatie veel gebruik van USB-sticks of externe harde schijven, dan is het verstandig te kijken of het model hiervoor genoeg poorten heeft. HDMI-ingangen zijn vooral belangrijk wanneer er gewerkt wordt met videotoepassingen. De gebruiker doet er daarom goed aan te letten op de juiste hoeveelheid aansluitingen voor zijn zakelijke werkzaamheden.