Controleer of jouw e-mail en wachtwoord gestolen zijn door de Emotet malware

Uit berichtgeving van de Nationale Politie, Openbaar Ministerie en Europol blijkt dat deze organisaties een grote slag hebben toegebracht aan cybercriminelen die gebruik maakten van de zogenaamde 'Emotet malware'. De genoemde instanties hebben gedurende het onderzoek toegang bemachtigd tot de servers, informatie veiliggesteld voor de vervolging van de criminelen en ook lijsten met mogelijke slachtoffers verkregen. Via de genoemde toegang heeft de politie vervolgens de Emotet malware op 1 miljoen actieve systemen gedeactiveerd. 

Thomas
van Peperstraten

Wat doet Emotet?

Emotet is ontwikkeld met het doel om zichzelf te verspreiden naar andere systemen. Vervolgens worden op de geïnfecteerde systemen andere malware geïnstalleerd zoals ransomware. De verspreiding vindt meestal plaats via e-mail (spam)campagnes. De ontvanger wordt via deze mail misleid om een besmette bijlage te openen. Op deze manier krijgen kwaadwillenden wereldwijd toegang tot systemen en netwerken van burgers, bedrijven en organisaties.

Lijst e-mailadressen Emotet malware

De Nationale Politie heeft een website gelanceerd waarop je kunt checken of jouw e-mail op deze lijst staat. Klik hier voor de lijst met gevonden mogelijke slachtoffers.