Cybercriminaliteit verzesvoudigd

De afgelopen jaren is de activiteit van cybercriminelen enorm toegenomen. Uit onderzoek blijkt dat het grootste gedeelte van de organisaties hier niet tegen bestand is. Benieuwd of jouw sector zwaar wordt getroffen? Lees het hele artikel.

Erwin
Hotting

Hardst getroffen sectoren door cybercriminaliteit

In 2018 lag de focus van cybercriminelen op de gezondheidssector, gevold door de vrijetijdssector en de financiële dienstverlening. Afgelopen jaar is de energiesector enorm zwaar getroffen met een mediaan schadepost van €303.000. Dit rijtje wordt aangevuld door de financiële dienstverlening (€149.400) en de productiesector (€90.000). 

Steeds meer bedrijven erkennen cybercriminaliteit als een serieus probleem, wat leidt tot groeiende investeringen in beveiliging. En hoewel het aantal slachtoffers van cyberaanvallen hierdoor is verminderd, nemen de kosten per individuele aanval toe. Grote bedrijven blijven een favoriet doelwit voor hackers, omdat daar meer geld buit te maken is.

Door de hoge mate van afhankelijkheid van onlinesystemen en gebrek aan prioriteit van cyberbeveiliging, blijft onder andere de energiesector een makkelijk doelwit voor cybercriminelen.

 

Nederland scoort ruim onvoldoende

Op het gebied van cyberbeveiliging loopt Nederland flink achter op andere onderzochte landen. 68% van de Nederlandse bedrijven scoort een onvoldoende. Hierdoor zijn organisaties erg kwetsbaar, terwijl wij als land juist een spin in het web zijn wat internet- en technologie-infrastructuur betreft.

Aldus Cybercrimeinfo 

Extra maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven twee keer zo snel kunnen reageren op een aanval. Daaronder vallen monitoringsdienstenevaluaties van de beveiliging, nieuwe beveiligings- of auditvereisten en meer investeren in het opleiden van werknemers. 

Ruim de helft van de bedrijven (55%) in Nederland geeft aan het komende jaar meer prioriteit te geven aan belangrijke beveiligingsinitiatieven, dankzij meer kennis op het gebied van cybersecurity. Waar in 2018 slecht 10% van de bedrijven zich als expert kwalificeerde, is dat in 2019 al gestegen naar 18%.