Het laatste 5G-nieuws!

De uitrol van 5G is inmiddels in volle gang in Nederland. Diverse providers werken hard om het 5G-netwerk zo snel mogelijk voor jou beschikbaar te maken.

Maar wat is het, wat kan het en wat levert 5G jou op? Welke smartphone en/of abonnementen hebben je medewerkers hiervoor nodig? En misschien nog wel het belangrijkste: wanneer kunnen wij er gebruik van maken? Dit is voor veel mensen nog onduidelijk. Wij geven je graag een update van het laatste 5G-nieuws!

Patrick
Doolaard

Wat is 5G en wat levert het op?

5G is de 5e generatie van mobiele netwerken. Na 2G (bellen), 3G (bellen en internetten), 4G (sneller en stabieler bellen, internetten en streamen) is het nu tijd voor een nieuwe stap. De 5G-technologie zal zorgen voor 10x sneller internet dan de 4e generatie. Met name de zorg, de industrie en zelfrijdende voertuigen zullen hier profijt van hebben.

In Nederland wordt 5G gezien als dé basis voor smart industry, smart mobility, smart agriculture en smart city. 5G opent dus de deur naar slimme, datagestuurde toepassingen.

Zo gaat de 5G-technologie helpen bij het in goede banen leiden van bezoekersstromen in en rondom de Johan Cruijff Arena. Op een proefboerderij in Drenthe worden landbouwrobots ingezet om veel nauwkeuriger gewasbeschermingsmiddelen te kunnen toedienen. Daarnaast worden nieuwe mogelijkheden in de entertainmentsector verwacht, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om live concerten of sportwedstrijden op afstand/virtueel te kunnen bijwonen.

Er is voor bedrijven veel meer winst te behalen dan voor consumenten, er zijn concrete problemen die met behulp van technologie opgelost kunnen worden. 

 

5G-smartphones

Om gebruik te maken van het 5G-netwerk heb je wel een toestel nodig, voorzien van een chip, die met het 5G-netwerk kan communiceren. Hieronder een overzicht van de beste 5G-smartphones van dit moment:

  • Samsung Galaxy S20 serie
  • Samsung Galaxy Note 20
  • OPPO Find X2

 

Welke providers bieden 5G?

Om daadwerkelijk gebruik te maken van 5G hebben je medewerkers, naast een 5G-smartphone, ook een 5G-abonnement nodig. Vanaf 28 juli is 5G beschikbaar bij de 3 grote, Nederlandse providers: VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile. Dit is nog niet overal in Nederland het geval, zie hieronder:

  • VodafoneZiggo heeft 5G in heel Nederland beschikbaar.
  • KPN heeft 5G op 28 juli geactiveerd. Klanten in het grootste deel van de Randstad en omgeving Eindhoven (met een geschikt toestel en abonnement) kunnen vanaf dan gebruikmaken van 5G. Naar verwachting is de rest van Nederland in de 2e helft van 2021 afgerond.
  • T-Mobile heeft haar 5G-netwerk eveneens 28 juli geactiveerd en geeft aan dat het dit jaar landelijk dekkend is.

In principe kunnen kleine providers ook 5G aanbieden, aangezien ze gebruik maken van het netwerk van 1 van de 3 grote partijen. Op dit moment bieden zij nog geen 5G-abonnementen aan.

 

Wil je meer weten? Of ben je benieuwd of jouw abonnementen te zijn verlengen zijn?
Laat je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.