Je smartphone wel of niet ’s nachts helemaal opladen?

Je mobiele telefoon werkt waarschijnlijk op een Lithium-ion batterij. Maar hoe zorg je ervoor dat die zo lang mogelijk mee gaat? Geef je smartphone, laptop of tablet de juiste aandacht met deze 6 tips!

Wim
Willemsen

Een smartphone is voor velen onmisbaar. Sterker nog, wanneer we de deur uitstappen zonder, voelen we ons niet compleet. Je mobiele telefoon zorgt ervoor dat je 24/7 bereikbaar bent, je de weg wijst met alle navigatiemogelijkheden en vertelt hoe je agenda eruitziet.

Zijn we niet onderweg, dan zitten we wel achter onze laptops. We vertrouwen volledig op onze apparaten. Een lege batterij kan dan ook heel vervelend zijn. Wist je dat de batterij het eerste onderdeel is dat merkbaar achteruitgaat? Naarmate je telefoon ‘ouder’ wordt, zul je merken dat je ‘m steeds vaker aan de oplader moet hangen. 

Het opladen van je smartphone is een belangrijk moment voor de batterij. Je geeft ‘m weer wat power, maar tegelijkertijd is daarmee ook weer een cyclus uit zijn korte batterijleven afgesloten.

Lithium-ion

De meeste van onze devices zijn voorzien van een lithium-ion batterij. Dit type batterij zit onder andere in laptops, smartphones, tablets en elektrische auto’s. De levensduur van de batterij gaat al achteruit, zodra hij de fabriek verlaat. Maar wist je dat dit proces wordt versneld als de batterij volledig wordt opgeladen?Je batterij slijt nou eenmaal, maar je kunt er wel voor zorgen dat die zo lang mogelijk in goede conditie blijft.

De do’s en don’ts van het opladen

Over het opladen van mobiele telefoons en laptops zijn de meningen altijd verdeeld. Mag ‘ie nou wel of niet ’s nachts helemaal opladen? En werkt het om ‘m helemaal te laten leeglopen en daarna tot 100% op te laden?

De website Battery University van het Amerikaanse bedrijf Cadex is gespecialiseerd in batterijen en heeft antwoord op al deze batterij-gerelateerde vragen. Zij zeggen: je batterij heeft gewoon een beetje liefde nodig. Niet tot 100% opladen en nooit helemaal leeg laten lopen. Volg de do’s en don’ts hieronder, dan zorg je goed voor je batterij en gaat die zo lang mogelijk mee.

Do

1. Kleine beetjes opladen is prima

Zelfs al laadt je smartphone, laptop of tablet maar een paar minuutjes op, dat kan geen kwaad.

2. Houd je batterij tussen 25% en 75%

Je batterij gaat het langst mee, als je deze tussen bijna leeg en helemaal vol laat schommelen. Tussen de 45% en 75% is een nog betere marge. Ben je een echte fanatiekeling, dan is het allerbeste om je telefoon tussen de 65% en 75% te houden. 

3. Vermijd extreme temperaturen

Je telefoon houdt wel van een beetje fris. Maar extreme temperaturen zijn niet aan je smartphone besteed. Vermijd daarom vrieskou. Opladen op een plek boven de 50 graden is een absolute don’t.

Don’t

1. Nooit volledig opladen

Bijna elke gebruiker zal zijn smartphone tot 100% opladen, maar dit is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. Plan dus een ander moment in dan ’s nachts.

2. Nooit volledig leeg laten lopen

Helemaal opladen is niet goed, maar ook helemaal leeg laten lopen versnelt de achteruitgang van de levensduur van je batterij. In elke Lithium-ion batterij zit een veiligheidscircuit, die beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen. Laad je smartphone dus op tijd op.

3. Gebruik je smartphone niet tijdens het opladen

De verwachte levensduur van een batterij wordt in een aantal cycli uitgedrukt. Dit houdt het aantal keren in dat de batterij is opgeladen of leeggelopen. Gebruik je je telefoon tijdens het opladen, dan ontstaan er mini-cycli. De telefoon loopt leeg omdat je deze gebruikt, maar laadt ook steeds een klein beetje op. Dus: laat je smartphone liggen als deze aan de lader hangt!

Altijd opgeladen

De batterij is het belangrijkste onderdeel van je telefoon. Die wil je natuurlijk zo lang mogelijk in topconditie houden. Verkeerd gebruik kan de levensduur van je batterij aantasten. Wil je niet iedere 2 jaar van telefoon hoeven te switchen? Maak gebruik van bovenstaande tips, zo geniet je nóg langer van je smartphone!