LAPTOP VERSUS TABLET: DE BELANGRIJKSTE VERSCHILLEN

Laptops zijn al jaren een vertrouwd gezicht op de werkplek. De laatste jaren hebben ook tablets de weg naar de zakelijke gebruiker gevonden. Op het eerste gezicht lijken de verschillen tussen beide devices minimaal. Waarom kiest de een dan toch voor een laptop, en de ander voor een tablet? Een overzicht van de kenmerken en toepasbaarheden van beide devices.

Wim
Willemsen

DE LAPTOP: GEOPTIMALISEERD VOOR PRODUCTIVITEIT 

Van beide devices wint de laptop het op het gebied van productiviteit. Ze beschikken over het algemeen over veel meer processorkracht, werkgeheugen, opslagcapaciteit en aansluitingen voor externe apparatuur. Ook heeft de laptop een fysiek toetsenbord. Arbeidsintensieve taken zoals tekstverwerking kunnen zo een stuk sneller worden ingevuld in vergelijking met een tablet. 

Laptops zijn in de regel voorzien van hetzelfde soort besturingssysteem als op desktop-pc’s, zoals Windows 10 of Mac OS. Deze systemen zijn ontworpen met productiviteit in gedachten en bieden moeiteloos ondersteuning voor wat zwaardere software en datatoepassingen. Het maakt de laptop de juiste keuze voor de mobiele medewerker die altijd en overal productief wil zijn. 

DE TABLET: HÉT DEVICE VOOR MEDIA- EN CONTENTCONSUMPTIE 

Tablets bestaan voornamelijk uit scherm. Er is geen toetsenbord aanwezig, waardoor de gebruiker aangewezen is op het ingebouwde touchscreen. Dat maakt de tablet wat minder geschikt voor het uitwerken van, bijvoorbeeld, tekst. Ook zijn de rekenkracht en het werkgeheugen vaak veel minder dan bij een laptop. Het overgrote deel van de tablets is voorzien van een mobiel, app-gebaseerd besturingssysteem, net zoals op smartphones. Denk aan Android, of iOS op de devices van Apple. Het zorgt voor een intuïtieve en snelle gebruikservaring. 

De tablet is voornamelijk geschikt voor lichte administratieve taken, surfen en het gebruik van media en content. Wel is het zo dat de tablet vaak een langere accuduur heeft en handzamer is dan de laptop. Ook het beeldscherm is over het algemeen een stuk helderder.

2-IN-1-DEVICES: HET BESTE VAN BEIDE WERELDEN 

De mobiele gebruiker hoeft tegenwoordig niet per se te kiezen. 2-in-1-devices combineren namelijk de sterke punten van beide devices. Voorbeelden hiervan zijn de Microsoft Surface Pro en de HP Elite X2.

Bij 2-in-1-devices kan het toetsenbord worden omgeklapt of helemaal afgenomen. Mobiele gebruikers kunnen zo eenvoudig schakelen tussen laptop- en tabletfunctionaliteit. Bovendien zijn deze devices voorzien van een ruime hoeveelheid rekenkracht. Op het gebied van productiviteit hoeven er dan ook geen concessies te worden gedaan.