Meerfactorauthenticatie had datalekken kunnen beperken of voorkomen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft in 2020 een explosieve toename gemeten van het aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Het aantal meldingen steeg in 2020 maar liefst 30% ten opzichte van 2019. Meerfactorauthenticatie had de schade kunnen beperken of voorkomen. 

Persoonsgegevens vaker doelwit

De AP krijgt steeds vaker meldingen van hacking, phishing of malware. Persoonsgegevens zijn steeds vaker het doelwit van criminelen. Wanneer criminelen erin slagen om persoonsgegevens te stelen, gebruiken zij deze met name voor identiteitsfraude en om spam- en phishingaanvallen uit te voeren. Dit soort oplichting kan ervoor zorgen dat mensen jarenlang achtervolgd worden. De schade kan oplopen tot duizenden euro's. Mensen kunnen zelfs hun spaargeld kwijtraken.

Stijging datalekken

Afgelopen jaar ontving de AP maar liefst 1.173 meldingen van dergelijke datelekken, waarbij hacking, malware of phishing werd ingezet om persoonsgegevens te bemachtigen. Dit is een stijging van 30% ten opzichte van het jaar ervoor. Wederom een stijging, want in 2019 waren dit soort meldingen ook al met 25% toegenomen.

Meerfactorauthenticatie bij datalekken

Volgens de AP zijn er naar schatting in 2020 tussen de 600.000 en 2.000.000 personen getroffen door een datalek waar slechts 1 stap nodig was om in te loggen. Het gebeurt vaak dat complete systemen beveiligd zijn met slechts 1 wachtwoord. Vooral bij datalekken door hacking, malware of phishing had 'meerfactorauthenticatie' de schade kunnen beperken of voorkomen. Maar hoe werkt meerfactorauthenticatie? En waarom is dit een betere beveiliging? Wij vertellen je er alles over in onze whitepaper, download 'm hier