Spotmarkten ten opzichte van vaste prijs

Op dit moment regeren de spotmarkten. De dagprijzen staan historisch laag en de termijn (verkoop)prijzen blijven hierin nog enigszins achter. Dit resulteerde zelfs enkele uren in een negatieve elektriciteitsprijs op de EPEX Spot voor elektriciteit.

Ontwikkeling prijzen elektriciteit & gas

Met een gemiddelde prijs van minder dan 0.03 per kWh voor de maand februari (exclusief opslagen), zitten we voorlopig erg goed op elektriciteit. Met de verminderde vraag zien de cijfers van maart er ook goed uit. We zien dat de termijnprijzen (ook zonder opslag) beduidend hoger liggen dan de Sportmarkt;

1 jaar        0.03700
2 jaar        0.03850
3 jaar        0.04010
*geen specifieke leverancier, gemiddelde waardes van onze inkoopprijzen
Dit verschil (ruim €7 per 1000 kWh) is een weloverwogen risico om op de Spotmarkt te blijven op dit moment, zeker als de Spotmarkt nog verder zal dalen!

Voor wat betreft gas is wellicht het kantelpunt bereikt. Ondanks dat de prijzen voor de LEBA Spot voor gas historisch laag staan, kan het voor gas verstandig zijn om de prijzen te “verzekeren” en vast te zetten. Met een gemiddelde prijs van € 9,04 per 1000m³ voor de maand februari (exclusief opslag) zijn de prijzen enorm goed voor de periode van het jaar. Maar doordat er nu onrust is tussen de OPEC landen en Rusland en de vraag naar gas drastisch vermindert, wordt de vaste prijs steeds aantrekkelijker.

1 jaar        0.13500
2 jaar        0.14500
3 jaar        0.15250
*geen specifieke leverancier, gemiddelde waardes van onze inkoopprijzen
Met dit verschil (ruim €45 per 1000 m³) is het wellicht een goed moment voor jou om naar de vaste prijs te kijken en eventueel in te kopen. Maar ook hier geldt dat de Spotmarkt voor nu een uitstekende keuze is.