Top 10 communicatietrends in hoteltechnologie

Hotels, motels en andere hospitality-organisaties dienden lang geleden maar één doel – gasten konden er 's avonds terecht voor een overnachting. Maar iedereen die de laatste jaren in de hospitalitysector heeft gewerkt, weet dat de rol van technologie in de hospitalitysector enorm is toegenomen.

Communicatietrends in hoteltechnologie

In veel gevallen worden hotels steeds meer hubs van activiteiten. De meeste van die activiteiten zijn direct afhankelijk van technologie waardoor ICT nog nooit zo belangrijk is geweest voor de hotelwerkzaamheden en de gastervaring.

Daarom zetten we hier de top 10 communicatietechnologietrends in hospitality op een rijtje. Bedenk welke trends bruikbaar zouden zijn voor jouw bedrijfswerkzaamheden. En als je een kans ziet, kun je daar nu al werk van maken. In hospitality telt ieder voordeel namelijk mee.

1. Mobiel device als sleutel van de deur

Het is fascinerend dat zoiets simpels als een sleutel zo erg veranderd kan zijn. Maar het hulpmiddel dat er ooit uitzag als een nauwkeurig gevormd stukje metaal is al snel veranderd in een elektronische sleutelpas en zal niet lang meer een fysieke vorm hebben.

De volgende stap in de evolutie van de hotelsleutel is de transformatie van sleutel naar gegevens op het mobiele device van de gast. Sommige hotels zijn al bezig met de implementatie van deze techniek en gebruiken ofwel NFC-technologie of het scannen van een code zoals veel vliegvelden dat nu al doen met vliegtickets.

2. Geautomatiseerde service

Selfservice is hip. Veel gasten verkiezen vandaag de dag voor eenvoudige taken technologie boven menselijke interactie. Opties om op afstand in en uit te checken worden steeds populairder en sommige hotels gebruiken al apps waarmee gasten roomservice kunnen bestellen vanaf hun mobiele apparaten.

Er is een groot aantal simpele gastverzoeken dat geautomatiseerd kan worden met de juiste technologie waardoor hotelpersoneel in staat is om andere dingen te doen om de gastervaring te verbeteren. En die trend zal alleen maar verder aan kracht winnen.

3. Convergentie van vaste en mobiele telefoons

Vroeger gebruikten mensen de telefoons op hun kamer. Maar dankzij de mobiele devices wordt de conventionele kamertelefoon niet meer gebruikt. Dat betekent niet dat die helemaal afgeschreven kan worden. De kamertelefoon van de toekomst kan worden gebruikt als een hub voor een grotere verbonden ervaring.

Stel je eens voor dat een gast bij het hotel aankomt en zijn mobiele device koppelt aan de kamertelefoon. De gast kan nu zijn mobiele device gebruiken om de TV en het geluidssysteem te bedienen, en mogelijk zelfs de gordijnen. De gast kan die gebruiken om een wekoproep aan te vragen wanneer hij 's avonds nog laat uit is. Je kunt een gast laten weten dat zijn kleding droog is, zelfs als hij in de stad in een vergadering zit. Een gast kan zelfs een oproep aannemen en bellen terwijl hij vanuit uw lobby in een taxi stapt zodat hij geen vergadering hoeft te missen – de overgang van WiFi naar 4G is naadloos.

Het klinkt misschien als sciencefiction, maar delen van dit scenario zijn al beschikbaar of in ontwikkeling. De gast van de toekomst is meer verbonden dan ooit tevoren.

4. Apps voor gasten

De visie van de verbonden gast beslaat bijna elk aspect van de gastervaring. Zoiets complex heeft één hub nodig voor de bediening – en apps voor gasten voor persoonlijke mobiele devices zijn dan logischerwijs de plek voor al deze functies.

Een slim ontworpen gastapp combineert alles, van meldingen over aanbiedingen tot hoteldiensten en loyaliteitsprogramma's. Als je ziet dat een gast een boekingscode gebruikt voor een bepaalde conferentie, kun je de app gebruiken om het programma van het evenement elektronisch naar de gast te sturen, compleet met een plattegrond van de vergaderruimtes waar de sessies worden gehouden.

De meeste grote hotels gebruiken al iets dergelijks en breiden die functionaliteit iedere dag weer een beetje verder uit. Sommige grote hotelketens zijn al een stap verder, maar veel van de technologie en integratie is nog in ontwikkeling. Ongeacht wie de technologie als eerst volledig implementeert, is één ding zeker – het hotel met een volledig verbonden ervaring zal veel tevreden en goed geïnformeerde gasten hebben.

5. Strijd om bandbreedte

Een mobiele telefoon. Een laptop. Een tablet. Een e-reader. Het lijkt erop dat hospitality-gasten alle met internet verbonden apparaten die ze hebben op reis meenemen. En je kunt de klok erop gelijk zetten dat je klachten krijgt als de gasten niet net zo'n snelle en betrouwbare verbinding als thuis hebben, of ze nu voor zaken of voor plezier op reis zijn. Maar een hotel is geen huis. Je moet die gegevensvereisten vermenigvuldigen met tientallen, al dan niet honderden gasten – mogelijk zelfs duizenden in het geval van een grote conferentie. Het is een enorme belasting waar veel van de beste hospitality-merken aan werken. Ongeacht de oplossing kun je er zeker van zijn dat de vraag naar bandbreedte in hotels alleen maar gaat toenemen.

6. Services op locatie

Veel van deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar de gevolgen zijn enorm. Als je weet waar het hotelpersoneel en gasten op ieder moment van de dag zijn, biedt dat heel veel mogelijkheden om de gastervaring te verbeteren – je kunt dan bijvoorbeeld diensten bieden aan gasten zodat ze niet in hun kamers zitten en je kunt personeel helpen efficiënter te werken zodat kamers sneller klaar zijn, en nog veel meer. Sommige functies die werken met de locatie van medewerkers zijn al beschikbaar en gebruiken SIP-DECT, maar dit is slechts het begin. 

7. Tech-lounges

Inchecken op vliegvelden. Lokale gidsen. Een plek waar gasten uit hun kamers kunnen komen en nog steeds toegang hebben tot WiFi om te ontspannen of te werken. De gebruikssituaties van technologie in hospitality lijken elk jaar toe te nemen en gespecialiseerde hospitality-organisaties transformeren deze gastwensen in stijlvolle semi-openbare ruimtes waar gasten naar wens gebruik kunnen maken van technologie.

Veel gasten filteren al op deze technologie wanneer ze online zoeken naar hotels en hospitality-organisaties die deze technieken missen, zijn in het nadeel.

8. SIP-DECT

SIP-DECT is al populair binnen de hospitalitysector en is een alternatief voor Voice over WLAN en op radio gebaseerde netwerken. Het maakt mobiliteit mogelijk.

Veel SIP-DECT set-ups bieden functies die normaal gesproken op een vast netwerk aanwezig zijn aan mobiele werknemers in het hotel zonder dat ze aan bepaalde locaties gebonden hoeven zijn. Omdat hotelpersoneel zoals huishoudelijke medewerkers, parkeerbediendes, conciërges en evenementenpersoneel vaak onderweg is, is SIP-DECT de ideale oplossing voor hoteleigenaren.

SIP-DECT lijkt dankzij de relatief lage kosten in vergelijking met alternatieven, de eenvoudige implementatie en kwaliteit, en voorspelbare spraakkwaliteit aan terrein te winnen.

9. Vergaderruimtes waar gebruik van technologie mogelijk is

De moderne vergaderruimte is geëvolueerd. Het draait niet langer om tafels, stoelen en mooie opdienwagentjes. Moderne vergaderingen zijn afhankelijk van technologie. Zakenmensen moeten multimediapresentaties en videoconferenties houden met deelnemers die niet fysiek aanwezig zijn – en soms alle twee tegelijkertijd.

En voor hele lange vergaderingen willen ze de mogelijkheid voor catering met minimale onderbrekingen. Slimme hotels weten dat deze ruimtes zo gebruiksvriendelijk mogelijk moeten zijn. De audiovisuele ruimtes van vroeger die toegewijde specialisten vereisten, zijn niet langer een optie.

Als je denkt dat dit soort zakelijke behoeften zich beperken tot vergaderruimtes voor directies, dan mis je het grotere geheel – zakelijke klanten vragen zelfs steeds vaker om geavanceerde technologie in balzalen en evenementenhallen.

10. Sociale kanalen

Gasten hebben veel te vertellen over hun ervaringen in hotels, maar vertellen dat niet altijd direct aan jou. En in de hospitalitysector waar mond-tot-mondreclame en online reviews steeds meer invloed uitoefenen, is dat één van de redenen dat hotels steeds meer investeren in hulpmiddelen voor sociale kanalen.

Deze hulpmiddelen stellen hotels in staat om achter de eisen, wensen, klachten en meer van gasten te komen – en daarop te reageren als dat logisch is. Sommige stellen je zelfs in staat om de concurrentie in de gaten te houden.

Mitel authorized partner

NEMESYS is authorized partner van Mitel - een wereldspeler op het gebied van bedrijfscommunicatie.en o.a. gespecialiseerd in Voice, Communications, UC en Mobility in de hospitalitysector.