WIFI OF 4G: WAT IS BETER, SNELLER EN VEILIGER?

Maak je voor je werkzaamheden regelmatig gebruik van een wifi verbinding? De kwaliteit en de voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller en veiliger online.

Met je laptop, smartphone of tablet kun je tegenwoordig overal werken. Thuis, op kantoor, bij een klant of zelfs op vakantie. Het enige wat je nodig hebt is een goede dataverbinding. Maar wat is beter, sneller en veiliger? Een wifi verbinding of 4G?

KOSTEN VAN 4G OF WIFI

Nog niet zo lang geleden kostte een mobiele dataverbinding veel geld. “Zet je data uit als je naar het buitenland gaat” gaven mensen elkaar als advies. En lang niet iedereen had een mobiel data-abonnement binnen Nederland.

Dat is nu verandert. Steeds meer zakelijke klanten kiezen namelijk voor een 'onbeperkt' abonnement. Dat betekent onbeperkt bellen, sms-en en data verbruiken voor een vast bedrag per maand. En daarvoor kun je dus zoveel internetten als je maar wilt. In de meeste gevallen ook in het buitenland.

Het bespaart je bovendien de extra kosten van een dure wifi-verbinding in hotels. Natuurlijk wordt op heel veel plekken tegenwoordig ook gratis Wifi aangeboden. Dat heeft echter weer andere nadelen, waarop we hieronder verder ingaan.

VEILIGHEID VAN 4G OF WIFI

Op openbare plekken zoals restaurants of cafés is vaak een openbaar wifi-netwerk aanwezig. Maar het is niet aan te raden hier gebruik van te maken. In de praktijk is namelijk gebleken dat hackers op dit soort plekken proberen misbruik te maken van jouw gegevens, doordat ze via deze slecht beveiligde wifi-verbinding toegang kunnen krijgen tot je privé- of bedrijfsgegevens.

Hackers maken bijvoorbeeld gebruik van valse hotspots. Je denkt dan verbinding te maken met de wifi-verbinding van een restaurant, maar in werkelijkheid ben je gekoppeld aan de laptop van een hacker. Deze kan vervolgens vrij meekijken op jouw devices, gegevens stelen of aanpassen.

Met een eigen 4G verbinding loop je geen risico dat dit gebeurt, omdat jouw devices alleen een verbinding met dit eigen besloten netwerk aangaan. Je kunt alle dubieuze Wifi-netwerken in hotels en andere openbare plekken dus gewoon links laten liggen. Wel zo veilig. En om de snelheid hoef je het al helemaal niet te laten.

SNELHEID VAN 4G OF WIFI

De kwalitieit van de mobiele netwerken blijft groeien. Zo heeft T-Mobile bijvoorbeeld al 4 jaar op rij het snelste netwerk van Nederland blijkt uit alle onderzoeken. Wat dat nou echt betekent? Dat je met een mobiel abonnement over het algemeen hogere snelheden haalt dan via wifi. Op veel plekken in Nederland kan de snelheid oplopen tot wel 225 Mbps. Test het zelf maar eens, met de Ookla speedtest!

STABILITEIT VAN 4G OF WIFI

Stabiliteit van je verbinding is minstens net zo belangrijk als de snelheid er van. Een 4G verbinding heeft als groot voordeel dat er amper haperingen of onderbrekingen optreden. Oók als jij je ineens verplaatst. Bijvoorbeeld als je in de trein zit te werken, of voor een afspraak even de deur uit moet. Een upload, download, telefoon- of videogesprek gaat gewoon verder als jij het kantoor uitloopt. Werken kan met 4G echt op iedere plek.

Met een wifi verbinding zit je altijd gebonden aan een vaste locatie. Een 4G netwerk neem je overal mee naar toe.

GEMAK VAN 4G OF WIFI

De voordelen van 4G ten opzichte van wifi zijn legio, maar één van de belangrijkste is wellicht gewoon het gemak. Als je bij een klant of leverancier een presentatie geeft hoef je niet eerst te vragen om het wifi-wachtwoord. Jij bent altijd online, zonder dat je daarin afhankelijk bent van een ander.

Beveiligde netwerken, trage verbindingen en extra kosten voor een betaalde wifi-hotspot behoren tot het verleden als je altijd je eigen 4G hotspot bij je hebt in je eigen smartphone. Binnen Nederland, maar met veel abonnementen ook in Europa en de VS. Nog even en het is zo gewoon, dat je er niet eens meer bij nadenkt.