Windows 10 meest gebruikte besturingssysteem

Windows 10 is een klein jaar na de lancering in Nederland, inmiddels het meest gebruikte besturingssysteem.

De overstap maken naar een nieuw besturingssysteem brengt vaak onzekerheid met zich mee. Biedt de nieuwe versie wel de gewenste voordelen? En is het de investering waard? Windows 10 blijkt positief ontvangen te zijn door Nederlandse gebruikers. Dit stelt StatCounter na onderzoek.

Windows bezit de markt

Wereldwijd groeit de populariteit van Windows 10 ook. Het aandeel steeg deze maand met 2,1% naar zo’n 20% marktaandeel. In Nederland is Windows 10 prominenter aanwezig. In mei was dit het meest gebruikte besturingssysteem met 33,4%. Daarmee is het net iets populairder dan Windows 7, die door 31,6% gebruikt wordt. Het percentage dat Windows 8,1 gebruikt, is een stuk lager, 9,9%. De cijfers geven aan dat Windows 8.1 minder populair wordt. Naast Microsoft wordt uiteraard ook Apple veelvuldig gebruikt. Apple’s Mac OS X heeft een marktaandeel van 15%.

Voordelen Windows 10

Windows 10 kent vele voordelen ten opzichte van de eerdere versies. Dat is ook de reden van het succes. Het systeem is sneller en makkelijker te integreren met mobiele devices, zoals smartphones, laptops en hybride tablets. Ook zijn devices snel en eenvoudig te upgraden met de ‘in-place upgrade’, waardoor overstappen op Windows 10 laagdrempelig wordt. En uiteraard kunnen gebruikers profiteren van bekende diensten als Office365 en Skype for Business. De integratie van devices, diensten en het besturingssyteem van Microsoft maakt samenwerken een stuk eenvoudiger. Veel gebruikers vinden het een voordeel dat het oude bekende startmenu weer terug is. Hierdoor voelt Windows 10 snel vertrouwd aan. En uiteraard biedt Windows 10 state-of-the-art-beheer en beveiligingsmogelijkheden.